Nezakonit uvoz
0

U Mostaru oduzeti tekstil i ručni satovi vrijedni 110.000 KM

FENA
Mostar
Mostar
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH na terminalu carinske ispostave Mostar privremeno su oduzeli tekstilne proizvode i ručne satove u vrijednosti 110.000 KM koje je jedan uvoznik na nezakonit način pokušao uvesti u Bosnu i Hercegovinu.

Radi se o kineskoj robi, koju su na terminalu carinske ispostave Mostar otkrili službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Regionalnom centru Mostar tokom detaljnog pregleda kontejnerske pošiljke, prijavljene za uvozno carinjenje od uvoznika "Fun-Fan" Travnik.

Pregledom je utvrđeno da količina robe u kontejneru ne odgovara količini prijavljenoj na fakturi. Tom prilikom je pronađeno 107.028 pari muških i ženskih čarapa koje nisu bile prijavljene za carinjenje te su privremeno oduzete.

U istom kontejneru je, pored uredno prijavljenih ručnih satova za carinsku proceduru uvoznog carinjenja, pronađeno i 560 komada ručnih satova s natpisom zaštićenih robnih marki “Adidas” i “Nike”. Ovi ručni satovi nisu bili prijavljeni za carinjenje, te su također privremeno oduzeti. Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 110.000 KM.

“Ova roba, koja je na nezakonit način pokušana uvesti u BiH, privremeno je oduzeta, a protiv uvoznika je pred nadležnim sudom pokrenut odgovarajući postupak u skladu sa zakonskom legislativom”, saopćeno je u nedjelju iz UIOBiH. Uprava poziva građane da na njenu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

Također poziva građane, kao i poreske obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti s carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.