Reagovao i Nešić
17

U mostarskom naselju Ortiješ vandali pokušali zapaliti baštu kafića

SRNA/Klix.ba
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Nepoznate osobe pokušale su sinoć da zapale ugostiteljski objekat u vlasništvu porodice Berberović u mostarskom naselju Ortiješ.

Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić rekao je Srni da je vlasnik objekta jutros obavijestio policiju o događaju, te da su odmah izašli na teren i obavili uviđaj.

"Utvrđeno je da je objekat posut nepoznatom materijom koja će biti upućena na vještačenje i bit će preduzete sve mjere i radnje da se otkriju počinioci", naveo je Marić.

Ugostiteljski objekat "Roman", koji se nalazi neposredno uz porodičnu kuću Berberovića i uz magistralni put, vandali su, kako se pretpostavlja, polili motornim uljem i pokušali da zapale, ali nisu uspjeli u svojoj namjeri s obzirom da je riječ o mjestu koje je naseljeno i uz magistralu.

Vlasnik Roman Berberović jutros je prilikom otvaranja objekta uočio da je cijela ljetna bašta objekta posuta uljem, kao i ostatke paljevine, te je odmah obavijestio policiju.

Berberović je zapanjen ovim činom, jer je, kako kaže, sa svima u dobrim odnosima i ne može ni da zamisli da bi mu neko mogao čak ni pomisliti loše, a ne zapaliti objekat koji je mukom stvarao i od koga živi njegova porodica.

Porodica Berberović se među prvima vratila u dolinu Neretve, a prije godinu dana Roman je otvorio kafe bar u naselju Ortiješ koji je omiljeno mjesto okupljanja mlađe populacije sa juga Mostara svih vjera i nacija.

Ovaj čin šokirao je jutros povratnike na jugu Mostara koji se pitaju trebaju li i nakon 25 godina od povratka strahovati za svoju imovinu i živote.

Ovim povodom danas se oglasio i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić koji je najoštrije osudio pokušaj paljenja ugostiteljskog objekta porodice Berberović u povratničkom naselju Ortiješ.

"Kao ministar bezbjednosti očekujem od MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona efikasnu istragu koja će nedvosmisleno utvrditi ko stoji iza ovog napada. Nakon više od 25 godine ne treba Berberoviće smatrati povratnicima, već ravnopravnim stanovnicima Mostara. Ugostiteljski objekat čije je uništavanje pokušano, bio je mjesto okupljanja svih vjera i nacija. Zato je napad na porodicu Berberović udar na opstanak BiH", naglasio je Nešić.