Crna hronika
0

U moru se utopio fra Marko Gelo

SRNA
Fra Marko Gelo
Fra Marko Gelo
Dekan livanjske dekanije i kapelan župe Podhum fra Marko Gelo (59) tragično je stradao na Crnogorskom primorju 21. avgusta, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je u moru kod Herceg Novog, potvrđeno je iz Župnog ureda u Livnu.

Prema pisanju crnogorskog lista "Dan", fra Gelo se utopio u moru, a policiji je trebalo manje od 24 časa da identifikuje tijelo koje je prije tri dana u popodnevnim časovima pronađeno u blizini jahting kluba.

Obdukcijom koja je obavljena u Podgorici utvrđeno je da je smrt nastupila kao posljedica utapanja i da na tijelu preminulog nema tragova nasilja. Pokojni Gelo došao je u Herceg Novi prije nekoliko dana i stanovao je u samostanu u Njegoševoj ulici broj 27. U utvrđivanju njegovog identiteta pomogle su časne sestre koje su se zabrinule što se Gelo do jutra nije pojavio na adresi stanovanja, pa su njegov nestanak prijavile policiji.

Pokojni Gelo godinama je bio župnik župe Svih Svetih u Livnu i omiljen među župljanima i građanima livanjske opštine. Rođen je 1950. godine u Kovačiću, opština Livno, a zaređen 1979. godine u Minsteru (Njemačka).

Bio je član uprave Franjevačke provincije Bosne Srebrene, a tokom rata istakao se humanitarnim radom, pomažući pripadnicima sva tri naroda na području livanjskog kraja.

Najzaslužniji je i što je u ratu sačuvano više od stotinu ikona i drugih relikvija pravoslavne crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Livnu, koje su prije nekoliko godina vraćene Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Mjesto i datum sahrane fra Marka Gele biće određeni naknadno.