Akcija SIPA-e
0

U Istočnom Sarajevu uhapšena jedna osoba zbog niza krivičnih djela, među njima iznuda i otmica

S. Š.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) danas na području Istočnog Sarajeva, u nastavku rada po predmetu "Istok swot" lišili slobode jednu osobu.

Uhapšeni je nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predat u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Današnje aktivnosti nastavak su rada po predmetu "Istok swot", koji je ranije započet protiv osoba koje se sumnjiče da su počinile krivično djelo "Organizovani kriminal" propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, u vezi sa krivičnim djelima "Krijumčarenje ljudi", "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija", "Otmica", "Iznuda", "Lake tjelesne povrede" propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Izvršeno je i privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, saopćeno je iz SIPA-e.

U nastavku rada po predmetu ostvarena je saradnja sa policijskim službenicima Švicarske Konfederacije, EUROPOL-a i INTERPOL-a, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH i Službe za poslove sa strancima BiH.

Također, navedenom predmetu podršku istrazi je pružio projekat EU4FAST.

Iz SIPA-e nisu saopćili o kome se radi.