{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Hutovom blatu nađeno osam plantaža cannabisa

S
9.9.2011. u 14:42
1
45
U Hutovom blatu nađeno osam plantaža cannabisa
1
Obimna policijska akcija s ciljem sprečavanja i otkrivanja kriminala u vezi s opojnim drogama nastavljena je i danas na području Hercegovačko-neretvanskog kantona – šireg područja Hutovog blata.
Ukupnu aktivnost u vezi s radom policije na otkrivanju plantaža sa zasadima opojne droge cannabis i kriminalnim aktivnostima određenih osoba realizirala je Federalna uprava policije uz značajnu podršku MUP-a Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Zaključno s kasnim večernjim satima sinoć, na širem području Hutovog blata pronađeno je osam plantaža, s velikim brojem stabljika zasada cannabisa. Stabljike su prosječne visine dva metra i težine 5-7 kg. Izvršena preliminarna vještačenja ukazuju na to da je riječ o stabljikama izuzetne kvalitete, čija bi ulična vrijednost, u formi gotovog proizvoda, dosegla stotine hiljada konvertibilnih maraka.

Privedene su četiri osobe koje se dovode u vezu s izvršenjem ovih krivičnih djela, a u pretresima njihovih automobila, stambenih i drugih objekata pronađeno je i privremeno oduzeto:

- 2 motorna čamca,
- 1 automatska puška,
- 1 poluatomatska puška,
- 3 lovačke puške,
- 1 pištolj,
- 200 grama eksploziva,
- 1 ručna bomba,
- više od 1.500 metaka različitog kalibra,
- drugi predmeti interesantni za istragu (digitalna vaga, motorole, mobiteli itd).

Sve zaplijenjene količine droge i drugih predmeta bit će transportirane u Centar za forenzičku i informatičku podršku Federalne uprave policije i upućene na vještačenje. Privedeni su nakon kriminalističke obrade u Terenskom uredu u Mostaru, uz izvještaj predati Tužilaštvu HNK na daljnje postupanje.

Prostor u Parku prirode Hutovo blato je izuzetno nepristupačan, te se pronađenim plantažama može pristupiti isključivo iz vode i zraka. S tim u vezi i u petak je angažiran helikopterski tim, kao i drugi timovi specijalne policijske jedinice, timovi Sektora kriminalističke policije Federalne uprave policije, te timovi iz MUP-ova Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: