Nakon pljačke pumpe
0

U Han Pijesku i Sokocu filmska potjera za lopovima

Piše: A. Kovač
Brzom i efikasnom policijskom akcijom radnika kriminalističke policije Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo i Policijske stanice Sokolac uhapšene su tri osobe koje su opljačkale benzinsku pumpu u mjestu Bogaz, općina Han Pijesak. Tom prilikom ranjen je jedan od razbojnika, kao i jedan policajac.

Naime, jučer oko 22 sata zamjenik komandira prijavio je da su u mjestu Bogaz, iz objekta benzinske pumpe "Petrol Banja Luka“ izašle dvije osobe sa fantomkama na glavama, od kojih je jedna držala u ruci vatreno oružje.

Nakon dolaska na lice mjesta policija je utvrdila da je nad radnikom K.R. (54) izvršeno razbojništvo i to tako što su maskirani napadači koristeći mrak i neosvijetljeni dio ušli u objekat i prijeteći pištoljem natjerali radnika da im preda pazar.

Jedan od razbojnika je radnika udario i kundakom puške u glavu, a iz kase su ukrali oko 2.000 KM, nakon čega su pobjegli s mjesta događaja.

Policija je blokirala magistralni put Sokolac – Han Pijesak, kao i sporedne puteve na toj dionici. Oko 22.10 sati policija je u mjestu Bukova Glava pokušala zaustaviti "Audi“, međutim, nije uspjela, a "Audi" se velikom brzinom udaljio u pravcu Sokoca.

Međutim, vozilo je uočeno u selu Kuti, organizovana je potjera i blokada šireg područja. U mjestu Vrapci, općina Sokolac, 15 minuta nakon ponoći u susret policijskoj patroli naišlo je vozilo u kojem su bili razbojnici.

U tom momentu jedan od razbojnika je počeo pucati u pravcu službenog vozila i ranio policajca. Tokom dalje potjere, vozilo s napadačima naišlo je na drugu policijsku patrolu, nakon čega su dva razbojnika sa poluautomatskom puškom i pištoljima izašla iz "Audija" i počela pucati prema policajcima koji su uzvratili vatru.

Jedan od napadača pobjegao je u šumu, dok su ostala dvojica Nebojša Borovčanin (20) i Boban Subašić (20), obojica nastanjeni na Sokocu, uhapšeni iako su pružali fizički otpor. Tokom pucnjave osim policajca Danka Šuke u nogu je ranjen i Borovčanin.

I policajac i razbojnik prevezeni su u Dom zdravlja, a potom i u bolnicu Kasindo. Borovčanin je zadržan na liječenju, dok je policajac pušten na kućno liječenje.

Jutros u 9.30 sati, u mjestu Knežina, uhapšen je i treći razbojnik Marko Lizdek (20), koji se nalazio u bjekstvu.

Uhapšeni razbojnici su u policiji priznali da su u proteklom periodu na području općina Rogatica i Sokolac počinili veći broj razbojništava i provalnih krađa.