Policiji razlozi nepoznati
0

U FBiH za tri godine nestala 242 maloljetnika

Piše: A. Kovač
U posljednje tri godine odnosno od januara 2007. do 2. decembra 2009. godine na području Federacije BiH evidentiran je nestanak 242 maloljetne osobe. Prema podacima Federalne uprave policije obustavljeno je 206 potraga, dok se za 36 maloljetnika još uvijek traga.

Od ukupnog broja nestalih maloljetnika, kako ističu u Federalnoj upravi policije, veliki broj čine recidivi odnosno maloljetnici koji se po nekoliko puta udaljavaju s mjesta prebivališta ili boravišta.

Međutim, na pitanje da li su nestanci djece povezani s otmicama, bježanjima ili seksualnim iskorištavanjima, iz Federalne uprave policije nisu mogli odgovoriti jer kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova koja upućuju zahtjev za raspisivanje potraga, prilikom prijavljivanja i pronalaska osoba koje se potražuju kao nestale, nisu u obavezi navoditi razloge njihova nestanka.

Federalna uprava policije nema ni informacije o postojanju SOS telefona specijaliziranog za prijavljivanje nestanka maloljetnih osoba ali, kako ističu, svaka nadležna policijska stanica prilikom prijavljivanja nestanka bilo koje osobe od strane roditelja, staratelja ili drugog prijavitelja, postupa u skladu sa svojim nadležnostima, a s ciljem što bržeg pronalaska nestale osobe.

Naime, u nekim zemljama Evropske unije zbog sve većeg broja nestanka maloljetnika, a koji se povezuje s otmicama i seksualnim zlostavljanjem, postoje specijalni brojevi na koje se prijavljuju samo ovakvi slučajevi.