Više od 25.000 članova
23

U Evropi djeluje 821 krim-mreža, analizirano kako i na koji način djeluju i šta su ABCD karakteristike

S. Š.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ozbiljni organizovani kriminal i dalje predstavlja veliku prijetnju unutrašnjoj sigurnosti Evropske unije (EU). Europol je u svojoj najnovijoj analizi identifikovao 821 kriminalnu mrežu, a u izvještaju je opisano kako i na koji način djeluju.

Novi izvještaj Europola, koji je danas objavljen, pod nazivom "Dekodiranje najopasnijih kriminalnih mreža EU" bavi se karakteristikama kriminalnih mreža koje predstavljaju najveću prijetnju.

Detaljno opisuje kako su organizovane najopasnije kriminalne mreže, u koje se kriminalne aktivnosti bave, kako i gdje djeluju. Također se procjenjuje koje od njihovih karakteristika povećavaju prijetnju koju predstavljaju ove mreže.

Ova analiza je zasnovana na jedinstvenom skupu podataka koji je podijeljen s Europolom posebno za ovu svrhu i dopunjen dodatnim informacijama koje su već podijeljene s Europolom kao evropskim čvorištem za informacije o kriminalu.

Sve države članice EU i 17 partnerskih zemalja Europola dale su podatke za identifikaciju najopasnijih kriminalnih mreža u Evropi. To je rezultiralo jedinstvenim skupom podataka od 821 najrizičnije kriminalne mreže, sa opsežnim informacijama o svim aspektima koji ih opisuju i pomažu u procjeni njihove prijetnje.

Ove kriminalne mreže, koje broje više od 25.000 pojedinaca, odabrane su na osnovu kriterija o prijetnji koju predstavljaju. Ove mreže su aktivne u nizu oblasti kriminala, od trgovine drogom do krijumčarenja migranata, imovinskog kriminala i drugih.

Europol je identifikovao trendove oko najopasnijih kriminalnih mreža kroz analizu kompletnog skupa podataka od 821 mreže.

ABCD najopasnijih kriminalnih mreža

Kroz sveobuhvatnu analizu 821 kriminalne mreže, razvijen je ABCD okvir koji opisuje njihove osnovne karakteristike. Kategorizirajući ključne aspekte ovih grupa u četiri različite dimenzije - A za Agile, B za Borderless, C za Controling i D za Destruction - ABCD okvir nudi vrijedan uvid u njihov modus operandi, strukture i operativne obrasce.

Karakteristike kriminalnih mreža:

  • Agilnost: Oni pokazuju izuzetnu agilnost da prilagode svoje kriminalne poslovne procese prilikama i izazovima, uključujući one izazove koje postavlja policija. Oni su u stanju da se u velikoj mjeri infiltriraju i zloupotrebljavaju legalne poslovne strukture. Ovo pomaže njihovim kriminalnim poslovima da napreduju, omogućava im da operu svoj kriminalni profit i štiti ih od otkrivanja. 86 posto najugroženijih kriminalnih mreža koristi legalne poslovne strukture, velika većina u EU.

  • Bez granica: najopasnije kriminalne mreže vode kriminalne operacije bez granica. Njihove aktivnosti dotiču mnoge zemlje u svijetu, a njihov sastav je vrlo internacionalan, sa članovima mreže iz mnogih zemalja EU i svijeta. Među članovima 821 najopasnije kriminalne mreže bilo je zastupljeno ukupno 112 nacionalnosti, a 68 posto mreža čine pripadnici više nacionalnosti. Međutim, gledajući lokacije njihovih osnovnih aktivnosti, velika većina zadržava snažan geografski fokus i ne proširuje svoje osnovne aktivnosti preširoko.

  • Kontrola: Najrizičnije kriminalne mreže vrše snažnu kontrolu i fokusiraju se na svoje kriminalne operacije. Oni imaju tendenciju da se specijalizuju za jedan glavni kriminalni posao; istinski polikriminalne mreže su prije izuzetak nego norma. Rukovodstvo 82 posto najugroženijih kriminalnih mreža smješteno je ili u glavnoj zemlji aktivnosti, ili u zemlji porijekla ključnih članova.

  • Destruktivno: Kriminalne aktivnosti i koruptivna praksa najopasnijih kriminalnih mreža nanose značajnu štetu unutrašnjoj sigurnosti, vladavini prava i ekonomiji EU. Polovina najopasnijih kriminalnih mreža uključena je u trgovinu drogom kao glavnu kriminalnu aktivnost. Više od 70 posto mreža sudjeluje u korupciji kako bi olakšali kriminalne aktivnosti ili opstruirali provođenje zakona ili sudske postupke. Oko 68 posto mreža koristi nasilje i zastrašivanje kao svojstvenu osobinu njihovog modusa operandi.