Crna hronika
110

U eksploziji na Grbavici teško povrijeđena jedna osoba

Piše: E. S. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U požaru koji je oko 15 sati izbio u sarajevskom naselju Grbavica povrijeđena je jedna osoba koja je prevezena na KUM Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

"Na KUM je U 15:50 sati primljen pacijent inicijala S. A. (1982.) koji je zadobio opekotine opasne po život. Zahvaćeno je 30 posto tijela i bit će smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju", izjavila je za Klix.ba Azra Dedajić, šefica press službe UKCS-a. Zgrada je evakuisana odmah nakon eksplozije.

Više osoba je zatražilo ljekarsku pomoć zbog udisanja dima. Ekipe Hitne pomoći su na terenu i pružaju pomoć.

"Vidjeli smo dim koji izlazi kroz prozore i kroz krov, pa smo kucali stanarima da izađu dok vatrogasci nisu došli. Kad su došli nastavili smo i njima pomagati kako bi se požar što prije ugasio", rekao nam je jedan od građana koji je bio u blizini kada je došlo do eksplozije koja je izazvala požar.

Elvedin Memović, koji je također pomagao, je sjedio u kafiću kada je došlo do eksplozije. Kaže da su željeli ući u stan, ali je bilo zaključano.

"Bili smo na krovu, pomogli vatrogascima. Jedan je vatrogasac povrijeđen, a jedna osoba je odmah vozilom Hitne pomoći odvezena", kazao je Memović.

Dodao je da nisu razmišljali o vatri, samo su željeli pomoći i provjeriti ima li neko u stanu.

Irfan Nefić, portparol MUP-a KS je rekao da je u 15:20 sati Operativni centar MUP-a Kantona Sarajevo je obaviješten da je u ulici Hasana Brkića na petom spratu zgrade došlo do eksplozije, a onda i do požara.

"Na mjesto nesreće su upućene policijske patrole, vatrogasne ekipe, ekipe hitne pomoći i Sarajevogasa. Evakuisani su stanari, zatvoreni su dovodi gasa i prostupilo se gašenju požara. Prema dosadašnjim informacijama, jedna osoba je povrijeđena", kazao je Nefić.

Obaviješten je tužilac koji će izađi na teren i sudski vještaci koji će utvrditi uzrok požara.