Crna hronika
0

U Doboju oduzeti noževi, metalni "bokseri" i drvene palice

FENA
Policija u Doboju pronašla je i oduzela veću količinu hladnog oružja na lokalitetu "Zelene pijace“ u tom gradu.

U krugu "Zelene pijace“ zatečena su tri osobe koje su na svojim štandovima vršile prodaju hladnog oružja, čije je nabavljanje, držanje i prodaja zakonom zabranjena.

Kod D.L. iz Doboja pronađeno je i izuzeto pet metalnih "boksera", tri teleskopske palice na razvlačenje sa različitim drškama, dva teleskopska nišana za optičku pušku sa svjetlosnim snopom i 17 noževa različitih veličina i vrsta (sa drškom ili na preklop), saopćeno je danas iz CJB Doboj.

Precizira se i da je kod Ž.S. iz Doboja pronađeno i izuzeto 13 noževa različitih veličina sa patent otvaranjem, a kod A.P. također iz Doboja, izuzete su dvije drvene palice i četiri noža različitih vrsta i veličina.

Tokom vizuelnog pregleda trgovinske radnje sa kineskom robom, koja se nalazi u neposrednoj blizini pijace, vlasništvo kineskog državljanina X.R., na otvorenom pultu za prodaju robe zatečeno je i izuzeto: osam komada metalnih teleskopskih palica na rasklapanje, 13 metalnih boksera i 10 noževa različitih vrsta i veličina.

Nakon dokumentovanja protiv navedneih lica Osnovnom sudu Doboj bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka iz člana 7. Zakona o oružju i municiji.

Oružje, koje je tokom akcije izuzeto, po svojim karakteristikama može biti upotrebljeno za napad na drugu osobu i podesno je za nanošenje tjelesnih povreda, naročito upotreba boksera, teleskopskih palica i noževa na preklop tzv. "skakavaca“, upozorava policija.

U ranijem periodu, na području grada Doboja, evidentirani su slučajevi pronalaska i izuzimanja sličnog oružja, naročito maloljetnika, a evidentirani su i slučajevi da je ovakva vrsta oružja korištena prilikom narušavanja javnog reda i mira ili vršenja krivičnih djela, kada su osobama nanesene teže ili lakše tjelesne povrede.

Prodajom na nelegalan način, hladno oružje postaje dostupno građanima, naročito maloljetnicima, koji njihovom upotrebom mogu ugroziti tuđi ili svoj život.

Stoga, dobojska policija apelira na građane, naročito roditelje da ne kupuju ili ne poklanjaju djeci ovakve vrste "igračaka“, te da svaku zloupotrebu koja se odnosi na nelegalnu nabavku, držanje ili nošenje bilo kojeg hladnog oružja prijave na besplatan telefonski broj 122.

U navedenoj akciji, koja je provedena jučer, učestvovala je i tržišna inspekcija grada Doboja, koja je zatekla više osoba prilikom prodaje odjevnih predmeta van pijačnog kruga i protiv kojih će biti preduzete zakonom predviđene mjere i radnje.