ZDK
0

U decembru 168 pijanih vozača

FENA
Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) tokom decembra vodili su aktivnosti usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima zbog činjenja prekršaja iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Aktivnosti su vođene i u cilju pronalaska predmeta koji potiču iz izvršenog krivičnog djela, predmeta kojim je izvršeno krivično djelo, predmeta koji se posjeduju protivno zakonskim odredbama, kao i otkrivanja izvršilaca krivičnih djela.

U navedenom periodu kontrolisan je 16.171 vozač i vozilo u saobraćaju, a zbog utvrđenih prekršaja propisanih Zakonom o sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, izdato je 3.480 prekršajnih naloga. Izvršen je i pregled 2.480 vozila i 1.151 osoba u vozilima. Ukupno je legitimisano 2.395 osoba.

Prilikom ove akcije 168 vozača zatečeno je da upravljaju motornim vozilom pod djejstvoma alkohola, 29 kontrolisanih vozača je upravljalo vozilom bez položenog vozačkog ispita, za 92 vozila je utvrđeno da ne posjeduju važeću registraciju, dok je zbog tehničke neispravnosti iz saobraćaja isključeno 15 vozila.

U decedmbru je izvršeno legitimisanje 2.401 sumnjive osobe i pronađeno je i oduzeto osam vatrenih i 21 hladno oružje.