Slučaj razbojništva u Vitezu
0

U bjekstvu 2 razbojnika, državljanina Srbije

FENA
Foto: FTV
Foto: FTV
Radeći na rasvjetljavanju razbojništva nad porodicom Smajić iz Viteza, službenici Federalne uprave policije (FUP), uz asistenciju MUP-a Kantona Sarajeva, u protekla dva dana proveli su na prostoru Kantona Sarajevo akciju u kojoj je 13. aprila privedeno 11 osoba, od kojih je sedam lišeno slobode, dok su četiri osobe nakon kriminalističke obrade puštene. Dvije osobe se nalaze u bjekstvu.

Izvršeni su i pretresi objekata na četiri lokacije.

Od uhapšenih, četiri osobe: I. V. (1965.), S. K. (1982.), M. H. (1982.), svi iz Sarajeva i A. M. (1982.) iz Bijelog Polja (Crna Gora) predate su Kantonalnom tužiteljstvu Travnik zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela - udruživanje radi činjenja kaznenog djela, dogovor za učinjenje kaznenog djela, pripremanje kaznenog djela, te sudjelovanje u grupi koja je izvršila kazneno djelo a u vezi s kaznenim djelom - razbojništva.

Postoji osnov sumnje da su se prijavljeni dogovorili da izvrše kazneno djelo, izvršili pripremne radnje provjeravajući kretanje i boravak oštećenih te izršili kazneno djelo razbojništva nad porodicom Smajić u Vitezu, a sve s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi.

U bjekstvu se nalaze Sabahudin Ahmatović zvani “Sapko”, rođen 13. marta 1980. godine u Rožaju, općina Ivangrad, državljanin Republike Srbije, koji je u posljednje vrijeme stanovao u općini Novi Grad Sarajevo i Aladin zvani “Kobac” koji je do sada koristio imena Amor Feković, Aladin Suljić i Aladin Reč, državljanin Republike Srbije.

Oni se traže zbog povezanosti s kaznenim djelom razbojništva.

Preostale tri osobe: D. K. (1990.), K. K. (1983.) i A. G. (1989.), svi iz Sjenice, državljani Republike Srbije predate su Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo - sudjelovanja u grupi ljudi koja spriječi službenu osobu u vršenju službene radnje.

Naime, prilkom provođenja naloga Kantonalnog suda o pretresanju objekata navedeni su zapriječili ulazak u prostorije, te skakanjem kroz prozor pokušali pobjeći policijskim službenicima.

Osobe i izuzeti predmeti u pretresu danas su predati nadležnim sudovima i tužiteljstvima na daljnje postupanje, a pored navedenih Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo prijavljen je i K. H. iz Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo - nedozvoljenog držanja vatrenog oružja, kod kojeg je prilikom pretresa pronađeno nedozvoljeno oružje, saopćila je Federalna uprava policije.