8 godina zatvora
4

U BiH osuđen član međunarodne kriminalne grupe Pink Panther

A. D.
Milosav Vesković (Foto: Sud BiH)
Milosav Vesković (Foto: Sud BiH)
Sud BiH, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije, donio je presudu u predmetu Milosav Vesković kojom je optuženi oglašen krivim što je počinio krivično djelo organizovani kriminal.

Sud je Veskovića osudio na kaznu zatvora u trajanju od osam godina. U izrečenu kaznu zatvora uračunava se vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru počev od 18. maja 2018. godine pa nadalje. Milosav Vesković je član zloglasne grupe "Pink Panther".

Na osnovu člana 198. stav 2. Zakona o krivičnom postupku BiH, optuženi Milosav Vesković obavezan je solidarno, sa osuđenim Anesom Kurbegovićem i Mladenom Mićićem, platiti oštećenoj Pavlović Internacional banci iznos od 1.789.539,67 KM na ime naknade štete nastale izvršenjem krivičnog djela, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 2. juna 2016. godine.

Optuženi Milosav Vesković kriv je što je postao pripadnik međusobno povezanih i organizovanih grupa ljudi koje su pripremale i vršile djela koja u međusobnoj povezanosti radnji i posljedica imaju obilježja krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom BiH, Krivičnim zakonom Federacije BiH i Krivičnim zakonom Republike Srpske.

Ovim radnjama pripadnici grupe ostvaruju zajedničku ili pojedinačnu protivpravnu korist u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi u kojoj su uloge pojedinih pripadnika grupa međusobno povezane, međusobno podijeljene i međusobno razgraničene s obzirom na položaj svakog pripadnika grupe i koje po strukturi pripadnika grupa te strukturi i posljedicama krivičnih djela koja vrše, nadilaze granice entiteta i međunarodne granice BiH.