Podaci BIHAMK-a za 2009.
0

U BiH dnevno ginula po jedna osoba

Pripremio: N. Jamaković
Tokom svih godina u kojima je Sektor za informisanje i dokumentaciju BIHAMK-a radio analize prikupljenih podataka o stanju sigurnosti cestovnog saobraćaja na bh. cestama, broj saobraćajnih nezgoda, nastradalih i povrijeđenih u saobraćaju iz godine u godinu značajno je rastao. Ovo je zaključak upravo objavljenog izvještaja ove asocijacije.

Tek tokom 2008. trend izrazitog povećanja broja saobraćajnih nezgoda je prekinut, da bi se u protekloj godini broj saobraćajnih nezgoda, smrtno stradalih i povrijeđenih lica u saobraćaju bitno smanjio, naveli su iz BIHAMK-a.

Poginule 382 osobe

U skladu s prikupljenim statističkim podacima od nadležnih institucija (FMUP, MUP RS, MUP Brčko Distrikta, kantonalnih MUP-a), na bh. cestama u protekloj godini dogodilo se 40.273 saobraćajnih nesreća od kojih je 7.799 bilo s poginulim i povrijeđenim osobama, te 32.474 s materijalnom štetom.

Život su izgubile 382 osobe, dok su teže ili lakše povrijeđene 11.052.

U protekloj godini registrirane su 622 nesreće manje u odnosu na 2008., što iznosi 1,52 posto. Također, broj saobraćajnih nesreća s poginulim/povrijeđenim osobama je smanjen za 554 ili 6,63 posto. Saobraćajnih nesreća sa materijalnom štetom bilo je za 32, odnosno 0,098 posto manje.

Može se zaključiti da se u 2009. na području BiH dnevno (u prosjeku) dešavalo 110 saobraćajnih nesreća, od toga 21 s poginulim/povrijeđenim osobama.

Najveći broj saobraćajnih nesreća na području Federacije u 2009. dogodio se na području Kantona Sarajevo (33,3 posto), zatim slijede Tuzlanski (18,6 posto) i Zeničko-dobojski kanton (13,6 posto).

Zabrinjava stanje u Kantonu Sarajevo gdje broj saobraćajnih nesreća prati značajan trend porasta. U 2009. je u Kantonu Sarajevo registrirano 486, odnosno pet posto saobraćajnih nesreća više u odnosu na 2008. Najveće smanjenje broja saobraćajnih nesreća u 2009. godini zabilježeno je u Zeničko-dobojskom kantonu - za 223, odnosno pet posto u odnosu na 2008.

U 2009. u prosjeku je u saobraćajnim nesrećama dnevno ginula po jedna osoba, šest osoba je teško, a 24 lakše povrijeđivano. Prosječna smrtnost u saobraćajnim nesrećama u BiH iznosi devet poginulih na 1.000 saobraćajnih nesreća.

Smrtnost je veća u Republici Srpskoj i ona iznosi 18 poginulih na 1.000 saobraćajnih nesreća, dok je taj odnos u Federaciji isti kao i u Distriktu Brčko i iznosi sedam poginulih na 1.000 saobraćajnih nezgoda.

Nepropisna brzina

Kako navode iz BIHAMK-a, veliki broj saobraćajnih nezgoda na našim cestama, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture većeg broja učesnika u saobraćaju.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na cestama su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nesreća, slijede nesreće koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, zatim saobraćajne nesreće nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, te ostali uzroci.