Crna hronika
0

U akciji "Ukrina" pronađeni ukradeni predmeti

FENA
Policija u Doboju izvršila je pretrese na 18 lokacija, 16 na području Teslića i dvije na području Doboja, prilikom čega je pronađen i izuzet veći broj predmeta koji potječu iz krivičnih djela teške krađe.

Krađe su u najvećem broju počinjene na području općine Teslić (kućanski aparati, prijenosni računari, mobilni telefoni s pripadajućim SIM karticama, različite vrsta alata: bušilice, brusilice i dr.)

Pretresi su provedeni u sklopu operativne akcije „Ukrina“ koju CJB Doboj provodi radi rasvjetljavanja krivičnih djela teške krađe, odnosno radi pronalaska predmeta koji mogu poslužiti kao materijalni dokaz u krivičnom postupku protiv osoba koje su odranije identifikovane kao izvršioci navedenih krivičnih djela.

Na osnovu zahtjeva CJB Doboj, a po pribavljenoj naredbi Osnovnog suda Tešanj, policijski službenici Policijske stanice Tešanj izvršili su pretese na sedam lokacija na području te općine. Izvršeni su pretresi kuća i pomoćnih objekata, čiji su vlasnici ili korisnici identifikovane osobe, saopćeno je iz CJB Doboj.

Tokom provođenja akcije od marta do juna tekuće godine, izvršeno je više pretresa, prilikom čega je također pronađen veći broj predmeta koji potječu iz krivičnih djela teške krađe: cigarete, alkoholno piće, mliječni i kanditorski proizvodi, kozmetički i prehrambeni prozvodi i dr., a kod jedne osobe pronađeno je i izuzeto 8,379 grama sintetičke droge „spid“ i plinski pištolj marke „valter“, s uništenim fabričkim brojevima.

U svim navedenim slučajevima objekti napada bile su trgovine, zatim privatne kuće i to najčešće u vrijeme dužeg odsustva njihovih vlasnik. U najvećem broju slučajeva provale su vršene nasilnim otvaranjem ulaznih vrata i prozora na kućama, presijecanjem katanaca ili lomljenem uložaka cilindrične brave, pomoću podesnog alata.

Navedene aktivnosti provedene su u saradnji s Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske.