Ljubuški
0

U akciji ''Stop Gun'' otkrivena veća količina oružja

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
MUP Zapadnohercegovačkog kantona u okviru akcije "Stop Gun'' pronašao je i oduzeo veću količinu oružja i municije prilikom pretresa kuća koje koriste tri osobe sa šireg područja općine Ljubuški.

Tri osobe M.M. (37) iz Ljubuškog, M.P. (33) iz Ljubuškog, M.K. (39) iz Hardomilja, kod kojih je pronađeno oružje, privedene su u policiju, odakle su puštene nakon kriminalističke obrade. Protiv njih će biti podnesen izvještaj kantonalnom tužilaštvu, saopšteno je iz kantonalnog MUP-a.

Prilikom pretresa kod M.M. pronađeni su i oduzeti dva ručna raketna bacača "zolje", automatska puška tzv. kostolomac s optikom, laserom i okvirom za municiju, plinski pištolj, sedam okvira za municiju za automatsku pušku "Ero", sedam ručnih bombi, 67 metaka različitih kalibara, eksploziv, te veća količina dijelova oružja i druge vojne opreme. 

U pretresu kod M.P. pronađene su dvije automatske puške ''Fal'' s okvirima za municiju, dvije automatske puške marke ''AK 47'' sa sedam okvira za municija, sačmarica ''Mosberg'', malokalibarska puška s optikom, lovačka puška i 388 metaka. 

Prilikom pretresa kod M.K. pronađena je automatska puška model ''M16'' sa četiri okvira za municiju, sačmarica ''Spas'', pištolj, 2.280 metaka kalibra 5,56 mm, 242 metka različitih kalibara i 34 komada municije za lovačku pušku.

Akcija je provedena juče na osnovu saznanja da više osoba posjeduje oružje, municiju ili eksplozivne naprave čija nabavka građanima nije dopuštena. Pretreseni su i objekti jedne osobe iz Vitine kod koje nisu pronađeni predmeti za kojima se tragalo.