U akciji "Kolt" uhapšene dvije osobe, pronađen kokain vrijednosti 40.000 KM

Klix.ba
11.11.2015. u 12:14
1
5
U akciji "Kolt" uhapšene dvije osobe, pronađen kokain vrijednosti 40.000 KM
1
U akciji "Kolt" uhapšene dvije osobe, pronađen kokain vrijednosti 40.000 KM
Po nalogu Tužilaštva BiH, realizirana je akcija kodnog naziva "Kolt" u kojoj su na području Bijeljine, lišene slobode dvije osobe osumnjičene za organizirano krijumčarenje većih količina opojne droge kokain, na području BiH i regiona.
U okviru akcije ostvarena je značajna suradnja sa policijskim i pravosudnim institucijama Republike Srbije, gdje su također provedeni određeni pretresi i istražne aktivnosti, tako da je akcija "Kolt" predstavlja primjer dobre i intenzivne regionalne suradnje.

Djelatnici Tužilaštva BiH, istražitelj i stručni suradnik, u okviru pripreme aktivnosti, boravili su na području Srbije i aktivno sudjelovali u lociranju i otkrivanju počinitelja ovih krivičnih djela, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U dobro isplaniranoj i operativno provedenoj akciji tužioca, istražitelja i policije na terenu, na području BiH, prilikom simulirane primopredaje, lišen je slobode Rajko Medić, rođen 1965. godine u Novom Travniku i Dragoslav Marenović, rođen 25.01.1955. godine u Kraljevu, Srbija, a lišenje slobode izvršili su pripadnici MUP-a RS.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH provelo je opsežnu i koordiniranu istragu u suradnji sa MUP-om RS-a, policijskim agencijama u BiH i partnerskim agencijama u susjednim zemljama, sa ciljem otkrivanja i procesuiranja osoba, koje se bave krijumčarenjem teške opojne droge kokain, izuzetno visoke čistoće, na području regiona.

Nakon provedene istrage i istražnih radnji u BiH i Srbiji, lišeni su slobode osumnjičeni Rajko Medić i Dragoslav Marenović, koji su pod istragom zbog krivičnog djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojne droge. Prilikom aktivnosti koje su prethodile lišenju slobode i samog lišenja, zaplijenjena je količina od oko 400 grama opojne droge kokain, izuzetno velike čistoće, čija vrijednost na ilegalnom narko-tržištu prelazi iznos od 40.000 KM, a na uličnom narko-tržištu i do tri puta više. Na području Srbije je u pretresima pronađen i pištolj sa prigušivačem.

Prikupljeni dokazi ukazuju, da je navedeni dio organizirane mreže krijumčara ove opojne droge, koja kokainom snabdjeva ilegalno narko tržište u Srbiji, BiH, Mađarskoj i Rumunjskoj, te da je u kontaktima sa dilerskim skupinama i pojedincima koji čine ovu mrežu.

Provedenom akcijom "Kolt", nanesen je ozbiljan udarac narko-krijumčarskim strukturama koje vrše krijumčarenje teških opojnih droga, čije se krijumčarenje prostire u zemljama regiona i EU, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama u BiH, zemljama regiona i EU, nastavlja aktivnosti u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja opojnih droga.


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: