Pretresi SIPA-a širom BiH
2

U akciji "Kamen" uhapšena grupa praćena od 2019. godine: Krijumčarili drogu i oružje u EU

S. Š.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) su danas na području Zeničko - dobojskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Unsko - sanskog kantona i grada Banja Luka realizovali operativnu akciju kodnog naziva "Kamen".

Pretresi stambenih i poslovnih prostorija kao i pokretnih stvari, su izvršeni na jedanaest lokacija koje su u vlasništvu osumnjičenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela "organizovani kriminal", u vezi sa krivičnim djelima "neovlašten promet opojnim drogama", "neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene" "pranje novca".

Uhapšene su četiri osobe koje su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta dva kilograma opojne droge skank, jedno putničko motorno vozilo, pištolj sa pripadajućom municijom, mobilni telefoni kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena naprijed navedena krivična djela.

Operativna akcija "Kamen" realizovana je po nalogu Suda Bosne i Hercegovie, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova kantona Sarajevo, Zeničko dobojskog kantona, Unsko sanskog kantona, Srednjobosanskog kantona kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Višegodišnjim radom policijskih službenika SIPA-e u ovom predmetu prikupljeni su dokazi da su osumnjičenih osoba u periodu od 2019. godine do danas izvršila isporuke većih količina opojne droge i to oko 300 kilograma opojne droge spid, više od 100 kilograma opojne droge skank, 20 kilograma smjese za povećanje količine mase za opojnu drogu spid, 42 litra amfetaminskog ulja kao i četiri veće kese opojne droge ekstazi (od po kilogram) i 50 komada različitog vatrenog oružja (automatske puške i pištolji različitih marki i kalibra).

Isporuke opojnih droga i vatrenog oružja su vršene kako iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju tako i iz Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu, čija vrijednost se izražava u višemilionskim iznosima.

U navedenom predmetu je ostvarena međunarodna saradnja sa policijskim službenicima USKOK-a Republike Hrvatske.

Također, pribavljene su i komunikacije preko Sky aplikacije i provedene i druge istražne mjere i radnje.