Danas obavljen ispraćaj
90

Tuzlanski ronioci pretražuju rijeku Studenčicu iz koje je izvučeno tijelo Lane Bijedić

M. N.
Ronilačke ekipe iz Tuzle već drugi dan pretražuju rijeku Studenčicu pored Ljubuškog u kojoj je u nedjelju pronađeno tijelo 19-godišnje Mostarke Lane Bijedić, kako bi pronašli dokaze koje bi dodatno razjasnile ovo brutalno ubistvo.

Za počiniteljem (ili više njih) koji je pretukao i gušio Lanu te je bacio u rijeku još uvijek se traga. Osim MUP-ova HNK i ZHK, na raspolaganje su se stavile i druge policijske agencije, a u potragu se uključila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Na gradskom groblju Sutina u Mostaru jutros je organizovan posljednji ispraćaj Lane. Ispraćaju su prisustvovale i njene kolege iz Srednje građevinske škole u Mostaru, a za sve Mostarce koji su se željeli oprostiti od Lane bio je organizovan prijevoz do groblja s dvije lokacije. Prisustvovao je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Ona ipak neće biti ukopana u Mostaru, već sutra u Beogradu, prema želji njene majke.

Još uvijek se čeka na nalaze vještačenja telefona, koji bi trebali dati više informacija s kim je Lana bila kobne noći. Prema posljednjim informacijama, trebala je popiti kafu s drugaricom i zaputiti se u Sarajevo gdje je trebala nastaviti školovanje.

Njeno tijelo izvukli su pripadnici Gorske službe spašavanje iz Ljubuškog i Čitluka nakon što je jedan od ribara uočio i pozvao policiju. Obdukcija je pokazala da je Lana na glavi imala nekoliko rana od udaraca, a na vratu tragove koji nastaju kod gušenja. Imala je i povrede podlaktice te prijelom rebara. Zbog vode koja je pronađena u plućima pretpostavlja se da je bila živa kada je ubačena u rijeku.