Crna hronika
29

Tuzla: Klizište "progutalo" kuću, vlasnik se spasio u posljednji tren

Piše: D. Brkić
U tuzlanskom prigradskom naselju Gornja Lipnica u subotu uvečer odvijala se prava drama. Komšije su primijetile kako se urušava kuća Muje Krdžalića (64), pa ga pozvale da napusti objekat. Čim je izašao iz kuće, ona se u potpunosti srušila.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Još se sa sigurnošću ne zna da li je došlo do pokretanja klizišta ili se kuća od starosti srušila, a odgovor na to pitanje dat će stručne ekipe nakon dodatnih analiza.

Komšije pričaju kako u Gornjoj Lipnici ima nekoliko zona na kojim je evidentirano klizište, a jedna od njih nalazila se i u blizini doma Muje Krdžalića.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Srećom na vrijeme smo uočili kako se kuća ruši i Muju smo obavijestili o tome. Ne vjerujem da bi iko ostao živ u ovoj ruševini“, kažu nam mještani Gornje Lipnice.

Krdžalić je u kući živio sam, a kaže kako, dobija minimalnu penziju i s tim novcem preživljava. Komšije su mu i ranije nesebično pomagale, a obećali su mu pomoć i u ovom teškim trenucima kada je pred nadolazeću zimu ostao bez krova nad glavom.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Mujo neće ostati na ledini. Već mu je rodbina ponudila smještaj, odnosno završetak jedne sobe u novoizgrađenoj, ali nedovršenoj kući. Vrlo brzo ćemo početi s radovima, a organizovat ćemo i akciju kako bi Muji nabavili sve što mu treba, odnosno sve ono što je izgubio u rušenju kuće", govore komšije.

Teren u Gornjoj Lipnici danas su obišli i službenici Civilne zaštite Općine Tuzla, koji su ga pregledali i sačinili izvještaj koji će biti dostavljen nadležnim organima.