Crna hronika
0

Tužiteljstvo BiH zatražilo 45 godina zatvora za Turkovića i Lakića

FENA
Tužiteljstvo BiH zatražilo je maksimalnu kaznu zatvora od 45 godina za Zijada Turkovića i Milenka Lakića.

U završnoj riječi Tužiteljstva BiH, tužiteljica Dijana Kajmaković je zatražila po 45 godina za obojicu.

Podsjetila je na sve dokaze kojima raspolaže i koje je prezentiralo Tužiteljstvo BiH tokom suđenja u predmetu Turković i ostali.

"Tvrdim da je u potpunosti dokazana optužnica za sva krivična djela iz optužnice. Tužiteljstvo traži da Sud BiH oglasi krivim Turkovića i Lakića imajući u vidu da nema nijedne olakšavajuće okolnosti u ovom procesu, dok je spisak otežavajućih okolnosti ogroman", kazala je Kajmaković.

Za ostale osumnjičene iz organizacije kojom je, prema optužnici, rukovodio Turković, Tužiteljstvo traži kazne primjerene počinjenim krivičnim djelima.

Podsjećamo, Turković je optužen za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašten promet opojnim drogama, zločinačka organizacija, razbojništvo, iznuda, pranje novca, ubistvo, izazivanje opće opasnosti, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, dogovor za počinjenje krivičnog djela, pripremanje krivičnog djela i teško ubistvo.

Milenko Lakić optužen je za organizirani kriminal, ubistvo, teško ubistvo te dogovor i pripremanje krivičnog djela.

Optuženi Saša Stjepanović tereti se za krivično djelo organizirani kriminal, promet drogama, razbojništvo, promet oružjem i vojnom opremom, a Nijaz Zuban za organizirani kriminal i razbojništvo.

Muamer Zahitović tereti se za organizirani kriminal, iznudu, pranje novca, Hilmija Mašović za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija i iznuda, a Fadil Aljović za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija i ubistvo.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je i da Sud BiH zatraži mjeru pritvora za sve osumnjičene nakon izricanja prvostepene presude, a zbog bojazni od napuštanja BiH.

Završne riječi Odbrane optuženih zakazane su za 4. septembar 2013.