Uložene žalbe na presude
2

Tužilaštvo tražilo veće kazne za Edina Vuka i Anela Heraka

Klix.ba
Edin Vuk (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Federalni tužitelj Dragan Stupar i branioci Edina Vuka, Anela Heraka, Almira Brave i Midhata Čajića u ponedjeljak su, pred Apelacionim vijećem Vrhovnog suda FBiH, kojim predsjedava Malik Hadžiomeragić, iznijeli žalbe na presudu, koju je Kantonalni sud u Sarajevu izrekao 21. septembra prošle godine u slučaju Edin Vuk i ostali, za ubistvo Amara Mistrića 13. augusta 2009. godine.

Stupar je uložio žalbu na tačku 2 presude Anelu Heraku, koji je oslobođen za nedozvoljeno držanje oružja, i tačku 3 za pokušaj ubistva Nejre Varatan. Herak je, podsjećamo, osuđen za nasilničko ponašanje u slučaju ubistva Amara Mistrića i izazivanje opće opasnosti kada je pucao na trudnicu Nejru Varatan.

Tužilac je zatražio ukidanje presuda i zakazivanje novog suđenja, jer su činjenice pogrešno utvrđene.

Kada je u pitanju tačka 1 presude za ubistvo Amara Mistrića, u kojoj je Vuk dobio 16 godina zatvora, tužilac je zatražio preinačenje presude i izricanje kazne u dužem trajanju. On je rekao da Sud Kantona Sarajevo, u odnosu na ovu tačku presude, nije razmatrao nijednu otežavajuću okolnost za Vuka i Heraka.

Midhat Kočo, advokat Edina Vuka, je rekao da je apsolutno pogrešno utvrđeno činjenično stane i da je odbrana radila na utvrđivanju činjenica koje je Sud odbio, pa su ostale dileme o tome šta se dešavalo kobne noći u kafiću Ocho Rios na Čengić-Vili. Kočo je rekao da je nejasno kako je na Mistrićevoj lijevoj ruci pronađeno osam čestica baruta, ako je on ležao sa dlanovima na podu. Kočo je rekao da su čestice baruta mogle biti pronađene samo ako je držao pištolj u ruci tokom ispaljenja metka. Vukov advokat je rekao da njegov branjenik nije mogao shvatiti kako se dogodio nesretan slučaj. Kočo je također dodao kako je ostala dilema zašto je čahura pronađena u ležištu pištolja.

Kočo je istakao kako je njegov branjenik grozno opisan u sredstvima javnog informisanja, s čim se složio i Vuk, koji je dodao da mu je žao zbog svega što se desilo.

Senad Kreho, advokat Anela Heraka, je rekao kako je prvostepena presuda na nekorektan način napravila propuste u presudi njegovom branjeniku. On je rekao da je Nejra Varatan, u noći kada je pucano na automobil u kojem se nalazila, otišla u policiju i rekla da je čula pucnje, ali nikoga nije mogla prepoznati.

“Pet mjeseci nakon toga, kada je vidjela Heraka, sjetila se da je on je pucao na nju”, rekao je Kreho i dodao da mu Tužilaštvo KS nikada nije dostavilo iskaz, koji je dala u policiji. Kreho je rekao da Herak nije bio u automobilu iz kojeg je pucano i da mu je presuđeno samo zato što ga Tužilaštvo 'nije imalo u slučaju Mistrića'”.

Kreho je rekao da ne pamti da je neko nekad dobio veću kaznu za nasilničko ponašanje (četiri godine) i da nisu uzete olakšavajuće okolnosti. Kreho je tražio ukidanje pritvora za Heraka, koji je danas rekao da je spašavao svoj i tuđe živote te noći kada je Mistrić ubijen. I on je izrazio žaljenje za ono što se desilo i pitao da li je zakon isti za sve građane.

Advokati Midhata Čajića i Almira Brave su uložili žalbe i zatražili da se presuda u njihovom slučaju ukine i zakaže novo suđenje.

Odluka na žalbe će biti donesena naknadno.