Osumnjičen za više djela
2

Tužilaštvo traži produženje pritvora Darku Elezu za još dva mjeseca

B. R.
Darko Elez (Foto: Screenshot YouTube FTV)
Darko Elez (Foto: Screenshot YouTube FTV)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je predložilo da se Darku Elezu produži pritvor za još dva mjeseca.

Kako su saopćili, osumnjičenom je pritvor određen 5. marta, iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c), Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke i saučesnike, kao i da bi boravkom na slobodi mogao počiniti novo krivično djelo ili završiti početo.

Produženje mjere pritvora zatraženo je zbog, kako su obrazložili, neometanog nastavka istrage u ovom predmetu, koju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, SIPA-om, Agencijom za forenzička ispitivanja i vještačenja, kao i drugim policijskim i sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini i regionu, u okviru predmeta Belivuk, Kavački klan i drugi.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i partnerske policijske i sigurnosne agencije, nakon izručenja osumnjičenog Bosni i Hercegovini, poduzele su, kako su istakli, niz istražnih aktivnosti koje se odnose na osumnjičenog Eleza i veći broj sa njim povezanih osoba, te je uz prijedlog pritvora dostavljena dodatna dokumentacija, uključujući i izjave većeg broja svjedoka.

Produženje pritvora zatraženo je i zbog, kako su naglasili, saznanja o prijetnjama i zastrašivanjima svjedoka u predmetu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi istragu koja se odnosi na osumnjičenog Eleza i više drugih osoba, osumnjičenih za krivična djela Organizovani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa krivičnim djelima "Teško ubistvo" iz člana 125. Krivičnog zakona RS, "Dogovor za izvršenje krivičnog djela" iz člana 364. Krivičnog zakona RS, "Iznuda" iz člana 232. stav 4. u vezi sa člankom 22. Krivičnog zakona RS i "Ugrožavanje sigurnosti" iz člana 150. Krivičnog zakona RS, saopćili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.