Presuda u četvrtak
313

Tužilaštvo traži maksimalnu kaznu za Sefića, odbrana se nada pravičnoj odluci 19. marta

Dž. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas su iznesene završne riječi Tužilaštva i odbrane u ponovljenom postupku protiv Sanjina Sefića. Izricanje presude Sefiću zakazano je za četvrtak, 19. mart.

On se tereti za izazivanje saobraćajne nesreće, 10. oktobra 2016. godine, u kojoj su smrtno stradale Selma Agić i Edita Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Navodi iz optužnice

Tužiteljica Jasminka Knežević je kazala kako je Tužilaštvo KS tokom dokaznog postupka iskazima svjedoka, materijalnim dokazima i vještačenjima dokazalo da je Sefić počinio krivična djela za koja se tereti. Knežević je naglasila kako je Sefić prošao kroz crveno svjetlo očevim Golfom 6, kako je vozio neprilagođenom brzinom kada je oborio djevojke koje su prelazile na pješačkom prijelazu onda kada je bilo upaljeno zeleno svjetlo za pješake. Selma je teškim povredama podlegla na mjestu nesreće, dok je Edita preminula u Klinici urgentne medicine KCUS-a.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Tužiteljica Knežević je podsjetila na nalaz saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića i Sefićeve brojne propuste koji su navedeni u njemu, a to su: da je vozio nedozvoljenom brzinom, nije primijetio pješakinje, nije stao na crveno svjetlo na semaforu, nije ostao na mjestu nesreće i druge. Knežević se naročito osvrnula na nalaz saobraćajnog vještaka odbrane Milana Vujanića za kojeg je rekla da je u ovom predmetu radio pristrasno i protivno pravilima struke.

Nezakonit nalaz

"Tvrdio je da je Sefić vozio 65 kilometara na sat. Pa otkud tolike povrede na djevojkama", pitala se tužiteljica i dodala da je ovaj vještak išao na to da poboljša položaj optuženog.

"Nije se bavio stvarnim događajem, nego netačnim činjenicama i fabrikovanjem", naglasila je Knežević.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Ona je podsjetila i na nalaz vještaka saobraćajne struke Nedima Kamenjaševića, koji je utvrdio da je Sefić vozio 102 kilometra na sat, što je, kako je rekla, malo manje u odnosu na brzinu koja stoji u optužnici, a to je 105 kilometara na sat.

Tužiteljica je prisutne podsjetila i na hronologiju istrage, kako je Sefić vozilo sakrio u garaži na Grbavici, kako je pobjegao u Srbiju, gdje je i uhapšen i izručen BiH. Knežević kaže da je odbrana išla toliko daleko da su tražili da se provjeri jesu li djevojke prije tragedije konzumirale alkohol. Čak je za krivična djela za koja se Sefić tereti kazala da su počinjena s eventualnim umišljajem. Podsjetila je da je on 47 puta bio prekršajno kažnjavan.

Patnje porodica

Advokatica Adela Duraković, koja zastupa oštećene porodice, rekla je da im ostaju nada i vjera da će pravda biti zadovoljena. S obzirom na to da je Sefić bio u bjekstvu nakon nesreće, rekla je da se od istine i pravde ne moze pobjeći te da ne postoji novčana vrijednost koja može nadoknaditi gubitak i bol.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Njihovu bol vrijeme ne liječi, ona je svakim danom sve veća i veća", zaključila je Duraković.

Advokat Kerim Čelik, koji zastupa Sefića, poručio je Duraković da kaže istinu te ju je optužio da ga je "crnila" u medijima koristeći neke termine koje zakon ne poznaje i još joj je kazao kako ne poznaje krivični zakon.

Za završnu riječ Tužilaštva Čelik je rekao kako se ona primjenjivala u inkvizitorskim sistemima, gdje nije postojala mogućnost odbrane. Kako je tužiteljica Knežević osporavala nalaz vještaka odbrane Milana Vujanića, tako je i advokat Čelik negodovao zbog onoga što je u svom nalazu naveo vještak Nedim Kamenjašević.

Molio za oprost

Čelik je nekoliko puta naglasio kako je ovaj vještak pogrešno izračunao brzinu te se i dalje držao svega onoga što je vještak Vujanić naveo u svom nalazu, a to je da se radi o brzini od 65 kilometara na sat, da je kobne noći vidljivost bila smanjena, da kritično mjesto nije bilo osvijetljeno te čak da se nesreća dogodila mimo pješačkog prijelaza. Čelik je kazao još kako je njegov branjenik kažnjavan, ali za lakše prekršaje. Kaže da Sefić ima košmarne snove i napade panike.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

U konačnici, prisutnima se obratio i Sefić koji je rekao kako su ove tri i po godine bile bolne i teške za oštećene.

"Žao mi je što je trajalo ovoliko, volio bih da je trajalo mjesec. Rekao sam iskreno iz srca sve. Molim za oprost, ne tražim da se zaboravi. Volio bih da sam ja nastradao", kazao je Sefić.