Crna hronika
3

Tužilaštvo TK predložilo pritvor za četiri osobe zbog nedozvoljenog držanja oružja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za Seada Kahrimana (51), Enesa Kadrića (44), Sabita Sejfića (40) i Husu Čorića (45), svi nastanjeni u Tuzli, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili produženo krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Oni su osumnjičeni da su u periodu od marta do 8. oktobra 2016. godine u Tuzli neovlašteno nabavljali, držali i prodavali veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija te do pronalaska kupaca oružje čuvali u svojim kućama ili na drugim lokacijama.

U saradnji s pripadnicima Federalne uprave policije (FUP) ovo Tužilaštvo je 8. oktobra 2016. godine provelo akciju prilikom koje su, na osnovu naredbe Općinskog suda Tuzla, izvršeni pretresi na pet lokacija u Tuzli, kada su osumnjičeni i uhapšeni.

Tokom pretresa, u različitim objektima koje su koristili osumnjičeni, pronađena je veća količina oružja, municije i eksploziva namijenjenih za dalju prodaju. U ovom periodu osumnjičeni su, u različitim ulogama, nabavljali, čuvali i prodavali veću količinu naoružanja različitim osobama na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Prilikom istrage, koja je trajala nekoliko mjeseci, FUP je u saradnji s Tužilaštvom koristio i istražne radnje simuliranog otkupa naoružanja od osumnjičenih. Nakon što su uhapšeni, FUP je nad osumnjičenim osobama obavio kriminalističku obradu te ih jučer, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predao u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage, ispitao osumnjičene, a izdate su i naredbe za različita vještačenja i istražne radnje koje će se provoditi u narednom periodu.