Nakon akcije
106

Tužilaštvo obrazložilo zašto je uhapšen bivši načelnik Vareša

E. M.
Avdija Kovačević
Avdija Kovačević
Bivšem načelniku Vareša Avdiji Kovačeviću stavlja se na teret da je u periodu od 2012. do 2016. godine iskorištavajući svoj položaj ili ovlaštenja i prekoračenjem granica položaja sebi i drugim osobama pribavio korist od više stotina hiljada KM.

To je potvrdilo Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona.

Pripadnici Federalne uprave policije danas su postupajući po naredbama Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva ZDK uhapsili Avdiju Kovačevića koji se tereti za krivična djela zloupotrebu položaja ili ovlaštenja te posluga u službi, a u sklopu akcije izvršeni su pretresi objekata na više lokacija gdje su izuzeti tragovi krivičnog djela i predmeti važni za krivični postupak koji mogu poslužiti kao dokaz.

Kovačeviću se osim pribavljene imovinske koristi za sebe i druge, čime je nanesena šteta općini Vareš, u istom periodu sebi i uposlenicima općine Vareš davao pozajmice u novcu Općine Vareš iako je bio svjestan da ove isplate nisu imale poslovnu svrhu vezanu za djelatnost Općine Vareš i da Općina Vareš nije registrovana da vrši ovakve finansijske isplate i transkacije.

"Osumnjični će u zakonskom roku, a najkasnije u roku od 24 sata od momenta lišenja slobode, biti predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva ZDK koje će, u skladu sa odredbama ZKP FBiH, donijeti odluke o zadržavanju osumnjičenog, ispitivanju osumnjičenog i predlaganju mjera za obezbjeđenje prisustva osumnjičenog i uspješno vođenje krivičnog postupka prema nadležnom Kantonalnom sudu Zenica", kazali su iz Kantonalnog tužilaštva ZDK.

Ovo nije prvi put da je bivši načelnik Vareša Avdija Kovačević hapšen. On je i u januaru 2018. godine uhapšen zbog istrage o nestanku novca u BH Pošti.