Policija ga uhapsila
0

Tužilaštvo o pokušaju ubistva u Brčkom: Skrivao se od policije pa u svađi supruzi pucao u glavu

A. K.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: A. K./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: A. K./Klix.ba)
Osman Husejnović iz Prutača kod Brčkog ponovo se nalazi u fokusu policije zbog pokušaja ubistva supruge. Iz tamošnjeg tužilaštva navode da je riječ o osobi koja je ranije osuđena za pokušaj ubistva, a skrivajući se od policije u svađi je teško ranio suprugu.
Nakon što je nedavno osuđen zbog pokušaja ubistva poznanika N. A, a prethodno i zbog zloupotrebe opojnih droga, 34-godišnji Osman Husejnović iz Prutača kod Brčkog ponovo je u fokusu istražnih organa distrikta Brčko.

Iz Tužilaštva Brčko distrikta navode da je on osumnjičen da je u u noći sa subote na nedjelju u tom naselju hicem iz pištolja pokušao ubiti suprugu R. Š.

Nakon što je jučer ujutro uhapšen, a danas već i ispitan u Tužilaštvu Brčko distrikta, Husejnović je upućen na izdržavanje kazne zatvora od jedanaest mjeseci na koju je, zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, pravosnažno osuđen krajem prošle godine.

"Husejnović je osumnjičen da je 4. juna, oko dva sata, u naselju Prutače, ispred stana gdje se skrivao izbjegavajući izdržavanje kazne zatvora, nakon verbalne rasprave sa svojom vjenčanom suprugom R. Š., iz pištolja kojeg je nelegalno posjedovao, pucao na nju u namjeri da je liši života. Sumnja se da je Husejnović, uperivši pištolj prema gornjem dijelu tijela oštećene, iz neposredne blizine ispalio jeda hitac koji je R. Š. pogodio u predjelu glave nanijevši joj teške tjelesne povrede opasne po život", navode iz brčanskog tužilaštva.

Nakon toga, kako ističu, on se udaljio u nepoznatom pravcu, dok je žena s teškim povredama glave prevezena u brčanski medicinski centar.

"Policija Brčko distrikta BiH ubrzo je locirala i uhapsila Husejnovića, a uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima predala ga je rano jutros Tužilaštvu na daljnje procesuiranje. Nakon što je tu ispitan u svojstvu osumnjičenog za krivična djela ubistva u pokušaju, i neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje, Husejnović je predat u nadležnost Osnovnog suda Brčko distrikta BiH", dodaju iz tužilaštva.

Sud ga je odmah uputio na izdržavanje zatvorske kazne od jedanaest mjeseci na koju je, zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, pravosnažno osuđen krajem prošle godine.

Iz tužilaštva podsjećaju da je Husejnović za ista krivična djela nedavno pred istim sudom nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam i po godina.

Za pokušaj ubistva poznanika N. A, hicima iz pištolja kojeg je takođe nelegalno posjedovao, njemu je prethodno utvrđena pojedinačna kazna zatvora od sedam godina, dok mu je za neovlaštenu nabavku i držanje oružja utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od deset mjeseci.

Na prijedlog Tužilaštva, tada mu je izrečena i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta - pištolja marke CZ M70 kalibra 7,65 mm, no ova presuda još nije postala pravosnažna, budući da je obje strane mogu pobijati žalbom.