Crna hronika
458

Tužilaštvo KS traži 45 godina zatvora za majku i očuha ubijenog Smaje Ćesira

Piše: E. F.
Iznošenjem završnih riječi kako odbrane tako i tužilaštva danas je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu okončano suđenje Salihu Arnautoviću te Eni, Emiru, i Muniri Lipi koji se sumnjiče za ubistvo i učešće u zlostavljanju njihovog sina i unuka, troipogodišnjeg Smaje Ćesira.

Mališan je, podsjećamo, nakon dugotrajnog zlostavljanja preminuo u Hadžićima u februaru prošle godine. Kobna je bila povreda glave koju mu je, prema optužnici, nanijela majka i to metalnom tokom od kaiša.

Ivana Petković, postupajuća tužiteljica u ovom predmetu danas je kazala kako se u ovom slučaju ne radi o običnom ubistvu već o činjenici da je troipogodišnji život ovoga dječaka bio izložen najmonstruoznijim mučenjima.

Maksimalna kazna za monstruoozna mučenja mališana

"Ta mučenja rezultirala su strašnom boli za njega i na koncu smrti i to od onih koji su mu najbliži i koji su zapravo imali dužnost da ga zaštite od svakoga zla", istakla je Petković.

S obzirom na to, Petkovićeva je kazala kako se ovom slučaju mora pristupiti na poseban način.

"U ovoj porodici je bilo dvoje djece od kojih je jedno imalo nesreću da liči na svoga biološkog oca te je zbog toga bilo izloženo torturama. Utvrđeno je da je mališan nakon smrti na sebi imao 30 lakih tjelesnih povreda i više teških tjelesnih povreda nanesenih pesnicama, voskom, rukama i drugim predmetima", kazala je Petković.

Zbog toga tužiteljica je predložila Vijeću da se optuženi proglase krivima i da se prilikom odmjeravanja sankcija uzmu u obzir sve otežavajuće okolnosti te da se ima u vidu da je krivično djelo nad mališanom počinjeno iz ličnih pobuda odnosno bijesa i mržnje.

"Predlažem da se Salih Arnautović oglasi krivim za krivično djelo zlostavljanje djeteta i ubistvo, a Ena Lipa za nasilje u porodici, nanošenje lakših tjelesnih povreda i ubistvo te isti kazne maksimalnom kaznom dugotrajnog zatvora u trajanju od 45 godina", kazala je Petkovićeva.

Za optužene Emira i Muniru Lipu tužiteljica je također tražila da im se izrekne maksimalna sankcija previđena zakonom za krivična djela nasilja u porodici i nanošenja lakših tjelesnih povreda.

Petkovićeva je istakla kako ni nakon višemjesečne istrage nisu prikupljeni dokazi protiv zdravstvenih i socijalnih radnika te prijatelja i porodice koji su znali za slučaj zlostavljanja malenog dječaka ali ga nisu prijavili. Na taj način doprinijeli su njegovoj smrti.

"Nadam se da se barem osjećaju moralno odgovornim i da će ih sve ovo podstaknuti da štite ostale živote", kazala je Petkovićeva.

Advokati optuženih pak, usprotivili su se zahtjevima tužilaštva.

Tako, Indira Karahodžić, advokatica Saliha Arnautovića kazala je kako odbacuje sve navode optužnice u odnosu na njenog branjenika kao i tešku kvalifikaciju djela koja je u istoj postavljena.

Ena je bila smanjeno uračunljiva

"Iskazi i dokazi su oprečni, iskonstruisani, međusobno se optužuju i tako dolazimo u situaciju da niko nije kriv, a da je dijete mrtvo. Tužilaštvo nije utvrdilo istinu niti ko je Smaji zadao smrtonosni udarac. Sudu predlažem prekvalifikaciju djela u odnosu na mog branjenika ali i da prilikom izricanja odluke uzme u obzir sve olakšavajuće okolnosti u odnosu na njega", kazala je Karahodžić.

Omar Mehmedbašić, branilac Ene Lipe u ovom slučaju je kratko istakao kako je tokom dokaznog postupka dokazano da je jedino Ena Lipa u momentu svih događanja bila smanjeno uračunljiva.

"Ona je maloumna i nije mijenjala iskaz kako se to moglo ovdje čuti jer nije u stanju to uraditi. Ona je veoma malo svjesna počinjenog krivičnog djela jer stvari počne da konta nakon tri - četiri mjeseca. Vještak je istakako i kako se veoma lako može utjecati na nju. Tako, molim Vijeće da sve ovo ima u vidu kao i njenu raniju neosuđivanost", istakao je Mehmedbašić.

"Izdrži Smajo, ne da tebe tvoj deda"

Kada je u pitanju Emir Lipa, djed djeteta, njegov advokat Izet Baždarević zatražio je od Suda da mu se izrekne oslobađajuća presduda.

"Nije dokazano da je Emir počinio krivično djelo nasilje u porodici niti da je tukao dijete. On ga je i odveo doktoru nakon kobnog događaja i svjedok je ispričao kako je putem u autu govorio kroz suze "Izdrži Smajo, ne da tebe tvoj deda", kazao je Baždarević.

Sadik Hota, advokat Munire Lipe također je istakao kako smatra da Tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice.

"Ona nije imala povod da udara dijete, a Tužilaštvo je ovdje dovelo svjedoke koji su bili u zavadi sa Munirom kako bi dokazalo daje ona počinila krivično djelo koje joj se stavlja na teret. Odbrana je uvjerena da će sud u ovom slučaju mojoj branjenici izreći oslobađajuću presudu ali prilikom odlučivanja molim da imate u vidu da je bila u logoru u kojemu je izložena najrazličitijim torturama te da je odvajana od supruga i djece te da je zbog toga i psihički destabilizirana", kazao je Hota te zatražio za svoju branjenicu kaznu blažu od one koja je propisana zakonom.

Javno izricanje presude u ovom predmetu zakazano je za ponedjeljak u 14 sati.