Ranije osuđivan
123

Tužilaštvo KS traži 18 godina zatvora za Amela Sejfovića zbog pljačke Raiffeisen banke

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Tužilaštva KS Dragan Slijepčević iznio je danas završne riječi u predmetu koji se pred Kantonalnim sudom u Sarajevu vodi protiv Amela Sejfovića i ostalih zbog pljačke Raiffeisen banke na Ilidži 2015. godine. Predložio je ukupno 31 godinu zatvora za sve optužene.

Slijepčević je tražio da se Sejfović kazni kaznom zatvora u trajanju od 18 godina, tvrdeći kako je i ranije bio osuđivan za krivično djelo razbojništva i napada na službenu osobu te da nema olakšavajućih okolnosti. Podsjetio je i da je Sejfović tokom vođenja ovog postupka pobjegao iz KPZ-a Sarajevo.

Drugooptuženi Arif Hajradinović je imao olakšavajuću okolnost što ranije nije osuđivan pa je tužilac za njega predložio zatvorsku kaznu od devet godina.

Za Amelovu sestru Almu, koju se tereti da je učestvovala u organizaciji i pripremama pljačke te pomaganju nakon izvršenja krivičnog djela, tužilac je predložio četiri godine zatvora. Kao olakšavajuću okolnost istakao je da ranije nije osuđivana te da je sarađivala s Tužilaštvom u ovom slučaju.

Uvjetna kazna predložena je za Nizamu Beširević, dok je za Hajradinovićevog brata Harisa predloženo da se proglasi krivim, ali ne osudi, jer je pomagao bratu nakon činjenja krivičnog djela. Za Gorana Šakotu se nije izjasnio.

S obzirom na to da odbrana danas nije iznijela svoje završne riječi, ročište će biti održano 14. marta.

Podsjetimo, prema navodima optužnice, njih šestero se tereti za krivična djela razbojništva, pokušaj ubistva, teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, za pripremanje krivičnog djela te krivično djelo pomaganja izvršitelju nakon izvršenog krivičnog djela.