Ustrijeljen iz puške
126

Tužilaštvo istražuje muškarca iz Sanskog Mosta nakon prijave da je ubio psa

Piše: M. D.
Policijska uprava Sanski Most podnijela je nadležnom kantonalnom tužiocu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ubistva psa Minea Malionis, rase belgijski ovčar, koji je bio vlasništv norveške organizacije "Stott gatehnder i Bosnia- Fredrikstad".

Kako Klix.ba saznaje za ubistvo psa osumnjičen je Mehmed Delkić iz Sanskog Mosta.

U Sanskom Mostu 9. januara, na imanju ove organizacije koja se bavi zaštitom neudomljenih napuštenih životinja ustrijeljen je pas Minea Malionis. Ubijenog psa pronašli su i slučaj prijavili policiji članovi Udruženja "Spas za pse" koja u ime organzacije "Stott gatehunder i Bosnia-Fredrikstad" vodi svakodnevnu brigu o napuštenim psima.

Pas je upucan iz puške sačmarice, a sumnja se da je hitac došao iz smjera imanja komšije Mehmeda Delkića.

Prema navodima iz norveške organizacije, registrirane u Ministarstvu pravde BiH, Delkić je vršio mobing nad članovima Udruženja "Spas za pse" i prijetio im.

Delkić je priveden i oduzeta su mu oružja pronađena u kući, te mu je urađena parafinska rukavica. Prema informacijama iz dobro upućenog izvora nalazi parafinske rukavice ukazali su da je Delkić pucao na belgijskog ovčara i usmrtio ga, zbog čega je podnese izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

"Mineu ne mozemo vratiti nazad, ali možemo istrajati u tjeranju pravde za neudomljene životinje. Minea nikom nije smetala. Bila je sklonjena sa ulice, čipovana, vakcinisana, sterilizovana, puna života i bila je na ograđenom imanju, koje se nalazi u šumi, odvojeno od grada. Sad kad se ustanovilo da je osumnjičeni i počinitelj, i da je podnijeta krivična prijava, nadamo se zatvorskoj kazni za počinitelja ovog djela", izjavila je Sanda Hagen, predsjednica norveške organizacije "Støtt gatehunder i Bosnia - Fredrikstad".

Ubistvo i mučenje životinja je krivično djelo po članu 318. KZ FBiH. Kazne su novčane ili zatvorske od šest mjeseci do godinu dana, ovisno o slučaju.

U Poglavlju IV Usmrćivanje životinja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, u članovima 13. 14. i 15 navode se načini na koje se smije i može usmrtiti ili eutanizirati životinja.

U stavu 3. člana 15 ovog Zakona piše:

"Usmrćivanje životinja koje je u suprotnosti s ovim članom smatrat će se mučenjem životinja i bit će naređene mjere iz čl. 41. i 42. ovog zakona ". Radi se o kaznenim mjerama u vidu prekršajnih kazni koje se kreću za pravna i fizička lica od 200 KM do 200.000 KM.