Crna hronika
0

Tužilaštvo BiH predložilo mjere zabrane za sedam osumnjičenih za organizirani kriminal

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je određivanje mjera zabrane za sedam osoba osumnjičenih za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s nedozvoljenim prometom oružjem i vojnom opremom i krivotvorenjem isprava.

Svih sedam uhapsili su policijski službenici SIPA-e 26. septembra u akciji koja je realizirana na području Livna, Bihaća i Cazina.

Prilikom provođenja akcije zaplijenjena je veća količina naoružanja i vojne opreme kao i krivotvorenih diploma, uvjerenja, putnih isprava i drugih ličnih dokumenata.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac odlučio je da Sudu BiH predloži određivanje mjera zabrane radi osiguranja prisustva osumnjičenih tokom daljnjeg krivičnog postupka te sprječavanja ometanja istrage ili utjecanja na svjedoke ili saučesnike.

U skladu s navedenim postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju predložio je određivanje mjere zabrane napuštanja boravišta, zabrane putovanja i korištenja lične karte za prelazak državne granice te mjeru povremenog javljanja određenom državnom organu.

Prijedlog za određivanje mjera zabrane proslijeđen je Sudu BiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva.