Crna hronika
0

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Milana Leke

FENA
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Milana Leke (1969.), državljanina BiH i R Hrvatske, koji se tereti za nedozvoljeni promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno držanje oružja.

Optuženi Milan Leko se tereti da je od 22. jula do 19. septembra 2010. godine, nakon što je nabavio veću količinu neobilježene akcizne robe od njemu poznatih osoba s namjerom stavljanja u promet, u više navrata iz svoje kuće u Grudama, istu stavljao u promet odnosno prodavao akciznu robu – cigarete raznih marki, koje nisu bile obilježene kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreskim zakonodavstvom BiH, suprotno članu 25. Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini.

Prema navodima optužnice, Leko se tereti da je u svojoj kući neovlašteno i bez prateće dozvole i dokumentacije o porijeklu držao pištolj, bez pripadajućeg spremnika-okvira za municiju, kao i dva komada okvira za pištolj i 28 komada metaka nepoznatog kalibra, čije držanje je zabranjeno članom 11. Zakona o oružju (Narodne novine ZHK br. 4/2001).

Spomenutu akciznu robu kao i vatreno oružje i municiju koja je pronađena 22. septembra 2010. godine privremeno su oduzeli ovlašteni policijski službenici Federalne uprave policije.

Optuženi Milan Leko se tereti da je stavio u promet proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreskim zakonodavstvom BiH, te da je neovlašteno držao vatreno oružje čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena, čime se tereti da je počinio krivična djela - nedozvoljeni promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćilo je državno tužilaštvo.