{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za organizirani kriminal

F
13.6.2012. u 17:47
5
1
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za organizirani kriminal
5
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za organizirani kriminal
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv M.M. (1954) nastanjenog u Jablanici, ranije osuđivanog, koji se tereti da je počinio krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s više krivičnih djela.
Optužnica je podignuta i protiv T. N. (1957) nastanjenog u Jablanici, koji se tereti da je također počinio krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom pranje novca, kao i protiv D. N. (1963) nastanjenog u Sarajevu koji se tereti da je počinio isto krivično djelo organiziranog kriminala.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv D.A. (1967) nastanjene u Sarajevu, O.M. (1958), K.H. (1954) i K.M. (1953) nastanjenih u Jablanici, koji se terete za počinjena krivična djela organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom pranje novca.

Za krivično djelo organiziranog kriminala optužnica je podignuta i protiv M.DŽ. (1946) nastanjenog u Tuzli u vezi s krivičnim djelom sklapanje štetnog ugovora u pomaganju, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je podignuta i protiv Privrednog društva "T." d.o.o. Sarajevo, sa sjedištem u Sarajevu, odgovorno za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s produženim krivičnim djelom sklapanje štetnog ugovora u pomaganju koja su počinili optuženi D.N. i D.A., te T.N.

U optužnici stoji da je Privredno društvo "A.B.H." d.o.o. Sarajevo odgovorno za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa produženim krivičnim djelom pranja novca koje je počinio optuženi D.N.

Optuženi se terete da su u periodu od 2002. do februara 2010. godine, u svrhu sticanja protivpravne imovinske koristi, kao pripadnici grupe za organizirani kriminal počinili krivična djela propisana Krivičnim zakonom BiH i Krivičnim zakonom FBiH, vezana za poslovanje preduzeća „Granit“ d.d. Jablanica, novac i imovinu veće vrijednosti za koju su znali da je pribavljena počinjenjem krivičnih djela, držali, raspolagali i upotrijebili u privrednom poslovanju.

Oni su, stoji u optužnici lažnim bilansama, procjenama, inventurom i drugim lažnim prikazivanjima i prikrivanjima činjenica, neistinito prikazivali stanje i kretanje sredstava i ishoda poslovanja, sklapali ugovore za koje su znali da su za firmu „Granit“ d.d. Jablanica štetni, zaključivali fiktivne ugovore o dugu i priznavali nepostojeće tražbine.

Prikazivali su i stanje takvim da se po toj osnovi može otvoriti stečaj, onemogućili naplatu prijavljenog poreza, izbjegli da plate davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH i doprinosa socijalnog osiguranja, te na taj način u svojstvu odgovornih osoba, zastupnika, odnosno predstavnika pravne osobe u njezinoj privrednoj aktivnosti, prouzrokovali štetu firmi, pri čemu šteta prelazi višemilionski iznos.

Pravne osobe odnosno privredna društva, koja su zajedničkim djelovanjem u grupi činili optuženi D.N, D.A. i T.N., se terete da su u ime, za račun i u korist ove pravne osobe, raspolagali protivpravno ostvarenom imovinskom koristi.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: