{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četiri osobe

S
16.2.2010. u 14:31
0
0
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četiri osobe
0
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četiri osobe
Foto: Radio Slobodna Evropa
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 4 osobe koje se terete za krivično djelo organiziranog kriminala, u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje osoba, saopćeno je danas iz Tužilaštva.
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

- Peranović Ranka, rođenog 21.07.1969. godine u Gradačcu, nastanjenog u Bosanskom Šamcu/Šamcu, državljanina BiH
- Zoranović Milorada zvanog "Mile Radin“, rođenog 23.07.1971. godine u Bosanskom Šamcu/Šamcu, državljanina BiH
- Agatić Ivana zvanog "Vaso“, rođenog 27.09.1971. godine u opštini Odžak, stalno nastanjenog u Vinkovcima u Republici Hrvatskoj, državljanina BiH i Republike Hrvatske i
- Topčagić Zlatana zvanog "Kina“ i "Kinez“, rođenog 29.01.1983. godine u Bosanskom Šamcu/Šamcu gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optužene osobe se terete da su u vremenskom periodu od oktobra 2006. godine do februara 2007. godine, u Bosanskom Šamcu/Šamcu, zajedno i u dogovoru sa više drugih njima poznatih osoba organizirali ilegalno prevođenje migranata iz BiH u Republiku Hrvatsku, kaže se u saopćenju Tužilaštva

Ove aktivnosti su u suprotnosti sa članom 8. Zakona o nadzoru i kontroli prelaska državne granice, članom 10. i 54. Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, a suprotne su i Konvenciji UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i Protokolu protiv krijumčarenja migranata kopnom, morem, zrakom i za prevenciju i kažnjavanje trafikinga osoba, naročito žena i djece.

Optuženi se, između ostalog, terete da su u noćnim satima, čamcem preko rijeke Save, prebacivali osobe koje nisu ispunjavale uslove za zakoniti prelazak državne granice, kako bi one ilegalno ušle u zemlje Zapadne Evrope, a sve sa ciljem pribavljanja lične nezakonite imovinske koristi.

U optužnici se navodi da je na ovaj način preko granice prebačeno više desetina osoba, uglavnom državljana Albanije, koje su zatim dalje prevožene putničkim vozilima do Zagreba, a onda dalje, preko državne granice Republike Slovenije, u zemlje Zapadne Evrope.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: