|

Turković i Stjepanović pojeli nešto pa im nije bilo dobro

Turković i Stjepanović pojeli nešto pa im nije bilo dobro
0
Piše: F. Bakić
20.12.2012. u 15:54
23
komentara
0

dijeljenja
Turković i Stjepanović pojeli nešto pa im nije bilo dobro
Zbog lošeg zdravstvenog stanja Zijada Turkovića i Saše Stjepanovića u Sudu BiH je danas prekinuto suđenje optuženima za pripadnost zločinačkoj organizaciji.
Nakon što je tužilac Oleg Čavka uložio više materijalnih dokaza i fotodokumentacije koja se odnose na ubistva, Turković se obratio Vijeću kojim predsjedava Izo Tankić.

"Ne osjećam se dobro. Došao sam na ročište samo da ne kvarim situaciju", rekao je Turković.

Potom se Vijeću obratio i Stjepanović te rekao da i on ima zdravstvenih problema, kao i da pretpostavlja da su vjerovatno svi skupa nešto pojeli.

Sudija Tankić je dao pauzu kako bi Turkovića i Stjepanovića pregledao ljekar. Međutim, kako se nakon pauze nisu pojavili u sudnici, ročište je odgođeno za 27. decembar.

Na zdravstvene probleme se kasnije požalio i Fadil Aljović, kada mu je rečeno da Sud neće snositi troškove njegovog snimanja. Aljović je rekao da je jedva došao na ročište i da snimanje traži duže vrijeme, te da on nema novca jer je u zatvoru.

Iako se, kako je sudija Tankić naveo, ne radi o akutnim problemima, odluka o ovome će biti donesena naknadno.

Među najzanimljivijim dokazima koje je tužilac Čavka danas predočio Vijeću je zapisnik i fotodokumentacija kuće sa garažom u kojoj se nalazi kanal u Tičićima kod Kaknja.

"Ovaj dokaz potkrijepljuje tvrdnje svjedoka da su na tom mjestu Mithat Mekić i Mario Tolić namjeravali ubiti Turkovića i posuti ga betonom", dodao je tužilac Čavka, dok je Turkovićeva odbrana izrazila zadovoljstvo što će ovaj dokaz ući u spis, te navela da se ne radi o grobu, već o kanalu.

Uložena je i fotodokumentacija lokacija ispod brda Bor koje je svjedok Isljam Kalender pokazao istražiteljima kao potencijalna mjesta na kojima su zakopana tijela Tolića i Wernera Ajdarija. Međutim, tijela na tim mjestima nisu pronađena, a predočen je i službeni izvještaj FUP-a sa fotodokumentacijom koji pokazuje da je došlo do premještanja tijela sa jedne na drugu lokaciju.

Na kraju ročišta, sudija Tankić je upitao i Muamera Zahitovića kada će platiti kaznu koju mu je izrekao Sud. Zahitović je odgovorio da će platiti, ali da nema od čega da živi jer mu je sve blokirano, te da je za plaćanje prve kazne morao posuditi pare. Inače, zbog vrijeđanje svjedoka Hajrudina Memovića, kojeg je sudnici više puta nazvao "smradom", Zahitović je prije nekoliko mjeseci kažnjen sa 3.000 maraka.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...