Jednomjesečni pritvor
6

Trojica osumnjičenih za ubistvo Harrisa Österdahla u Sarajevu ostaju u pritvoru

S. Š.
Privođenje osumnjičenih za ubistvo Šveđanina (Foto: T. S./Klix.ba)
Privođenje osumnjičenih za ubistvo Šveđanina (Foto: T. S./Klix.ba)
Kantonalni sud Sarajevo donio je odluku o zadržavanju u pritvoru trojice osumnjičenih za ubistvo Šveđanina Harrisa Österdahla na Stupu u Sarajevu.

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Kantonalni sud u Sarajevu je odredio jednomjesečni pritvor trojici osumnjičenih zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo "Ubistvo" i krivično djelo "Ubistvo u pokušaju".

Za sva tri osumnjičena lica pritvor je određen zbog svih pritvorskih osnova predviđenih članom.

U pritvoru ostaju za Oliver Herbert Peter (1997. godište), koji je uhapšen na Sokocu. Uz njega, u pritvoru ostaju još dvije osobe koje se dovode u vezu sa ubistvom Österdahla.

Kako je za Klix.ba ranije saopćeno, pritvor je zatražen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, odnosno prikrivati dokazi i utjecati na svjedoke ili saučesnike, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, kao i zbog straha da bi njihovo puštanje na slobodu moglo rezultirati uznemirenjem javnosti.

Podsjetit ćemo, Österdahl je prošlog utorka u poslijepodnevnim satima ispred stambenog kompleksa Bulevar na Stupu. Lakše tjelesne povrede zadobio je Elvir Murtić (2001. godište) koji se u trenutku pucnjave nalazio uz Österdahla.

Prema dosadašnjim informacijama, navodno se radi o velikom sukobu unutar kriminalne mreže Foxgtrot koja djeluje u Stockholmu i Uppsali.

Ubijeni Österdahl od ranije je poznat švedskoj policiji, a i ranije je bio osuđivan za krivična djela vezana za šverc droge, oružje i slične kriminalne radnje.