Podignuta optužnica
51

Trojica muškaraca iz Janje vozala maloljetnika u gepeku, svirepo ga tukli i opljačkali

Piše: M. N.
Foto: Bijeljina danas
Foto: Bijeljina danas
Safet Beganović zvani "Sajo", Semir Karjašević zvani "Sema" i Muharem Ahmetović zvani "Čarli" iz Janje optuženi su za fizičko maltretiranje, zlostavljanje i pljačku maloljetnika Ahmeta Hećimovića u decembru prošle godine.

Kako se navodi u optužnici, Hećimović je sjedio sa svojim rođakom Edinom u kafiću kada mu je prišao Beganović i u razgovoru, bez ikakvog povoda, počeo da mu prijeti govoreći da će ga tući i mučiti i odvesti vozilom. Hećimović je mislio da je sve šala. Kada mu je Beganović tražio mobitel, Hećimović mu je dao iPhone 7. U međuvremenu su u kafić došli Karjašević i Adin Memedinović koji su sjeli s njima za to i pili, a Beganović mu je nastavio prijetiti. Beganović je oko 22:30 sati naredio Karjaševiću da doveze automobil Citroen u kojem je na mjestu suvozača bio Muharem Ahmetović.

Kada su došli ispred kafića, Beganović je otvorio gepek i naredio Hećimoviću da uđe u njega. Potom su zatvorili gepek i vozili se 15 minuta prema nepoznatnom pravcu. Kada su se zaustavili otvorili su gepek i naredili mu da izađe, a Beganović i Ahmetović su ga počeli udarati šakama u glavu i lice, gurajući ga nazad u gepek. Potom su ga bacili ispred vozila u blato i nastavili ga udarati nogama i rukama po glavi, licu i cijelom tijelu pola sata. Hećimović je tada primijetio da se nalaze pored Drine, u blizini Eko kampa u Janji.

Beganović mu je tražio da da sav novac koji ima, a Hećimović je izvadio 50 KM. Nastavili su ga tući i onda su ga ubacili u gepek, nastavili tući, da u jednom momentu Beganović rekao: " Ima li kakva testera da mu odsiječem nogu, ili da ga bacim u Drinu". Karjašević je sve vrijeme sjedio u automobilu.

Vratili su se u isti kafić i naredili Hećimoviću da se opere u toaletu. Tada mu je Beganović rekao da će reći da je povrede zadobio od pada niz stepenice i da ga niko nije tukao, te snimio to mobitelom.

Beganović ga je nakon toga izveo iz objekta i natjerao ga u dva navrata da ode do bankomata i podigne po 100 KM, što je Hećimović i uradio. Nakon toga, ubacili su ga na zadnje sjedište i odvezli do kuće njegove bake oko 00:30 sati zaprijetivši mu da će ga ubiti ukoliko nekom nešto kaže. Tada su mu vratili telefon.

U optužnici Okružnog tužilaštva Bijeljina nije navedeno koje je povrede sve Hećimović zadobio niti njihov stepen.

Beganović, Karjašević i Ahmetović se terete da su upotrebom sile i prijetnje napali na život i tijelo druge osobe u namjeri oduzimanja tuđe pokretne stvari da bi njenim prisvajanjem pribavili sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 250 KM čime su počinili krivično djelo Razbojništvo.