Okružni sud u Banjoj Luci
0

Tri godine robije za napad na fočanskog inspektora

SRNA
Nepoznati počinitelji bacili bombu na Mojovićevu kuću
Nepoznati počinitelji bacili bombu na Mojovićevu kuću
Fočaci Aleksandar Škipina i Milan Smrekić osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno tri godine zatvora zbog oružanog napada na porodičnu kuću kriminalističkog inspektora iz Foče Aleksandra Mojovića.
Škipina je osuđen na godinu dana zatvora, dok je Smrekić osuđen na dvije godine robije, pišu "Nezavisne novine".

Banjalučki sud tako je prihvatio odredbe sporazuma o priznanju krivice, koji su Škipina i Smrekić zaključili sa Specijalnim tužilaštvom Republike Srpske. Nakon izricanja presude napadači na inspektora pušteni su iz pritvora do pravosnažnosti presude.

Škipina je priznao da je prošle godine nabavio automatsku pušku i predao je Smrekiću, koji je 20. novembra 2010. godine pucao na porodičnu kuću inspektora Mojovića, u kojoj su u trenutku napada bili njegova supruga i maloljetno dijete.

Sudija Vesna Stanković-Ćosović je u obrazloženju presude navela da je na strani optuženih utvrđen niz olakšavajućih okolnosti, među kojima su priznanje krivice, iskreno kajanje, te činjenica da su optuženi mlađe životne dobi.

Sudija, međutim, nije navela nijednu otežavajuću okolnost za Smrekića i Škipinu, iako je poznato da su prije hapšenja i sprovođenja u Banjaluku zajedno i odvojeno počinili ukupno 23 krivična djela, te da ih je sud u Foči nakon svega osudio na nekoliko mjeseci uslovne kazne.

Aleksandar Mojović i njegova supruga zbog napada zatražili su naknadu materijalne štete od osuđenih. Mojovićeva supruga je za pretrpljeni strah zatražila 10.000 KM, ali će presuda po tom slučaju biti donesena u parničnom postupku.