Djevojčica u plitkoj komi
1.2k

Travnik: Očuh brutalno pretučene djevojčice pušten na slobodu

FENA
Pedijatrijska klinika u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Pedijatrijska klinika u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Trogodišnja djevojčica iz sela Vitovlje kod Travnika, koja je zbog težine povreda iz Kantonalne bolnice u Travniku dovezena u Klinički centar Univerziteta Sarajevo, stabilnih je vitalnih parametara, a njeno zdravstveno stanje i dalje je dosta teško.

"Djevojčica je smještena na Pedijatriji i u stanju je plitke kome, samostalno diše. Još je rano za bilo kakvu prognozu", kazala je Agenciji Fena glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić.

Djevojčica je na KCUS dovezena sredinom prošle sedmice, a njena majka je tom prilikom izjavila da je djevojčica pretučena. Već pri prijemu bila je promijenjene svijesti.

Zbog naznaka koje su upućivale na to da su povrede nastale kao posljedica krivičnog djela, Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona u saradnji sa policijom i Tužilaštvom Kantona Sarajevo, poduzelo je potrebne istražne radnje, a angažiran je i vještak specijalista sudske medicine koji je utvrdio povrede kod djevojčice.

Tužilac Mersudin Pružan Feni je kazao da se čeka nalaz i mišljenje vještaka u vezi toga kako su povrede nastale i o kojoj se vrsti povreda radi, te da se eventualno ispitaju još neki svjedoci koji bi mogli imati određena saznanja u vezi ovog slučaja.

"Još smo u fazi utvrđivanja detalja o načinu uzrokovanja tih povreda. Saslušali smo određene svjedoke, kako ljude koji su živjeli u toj okolini, tako i majku djevojčice koja je trenutno u Sarajevu. Svi dokazi upućuju na jednu osobu. Izvršen je uviđaj na mjestu događaja i sačinjena fotodokumentacija", kazao je Pružan.

S obzirom da je vještak posumnjao na povrede genitalija djevojčice, urađen je i ginekološki pregled koji je pokazao da nema tragova seksualnog nasilja.

Navodno majka nije direktni svjedok tog događaja, ali tjelesne povrede na djevojčici ukazuju na to da nisu mogle nastati slučajno i da ih je izazvala neka osoba. Sumnje upućuju na osobu muškog spola koja je živjela u vanbračnoj zajednici sa majkom djevojčice.

Ta osoba je privedena odmah nakon što je prijavljen događaj. Prema Zakonu o krivičnom postupku, policija je imala pravo da ga zadrži 24 sata. Po istom zakonu, tužilac je ovlašten da ga zadrži dodatnih 24 sata što je i učinjeno.

"Procijenjeno je da ne postoji osnova za određivanje pritvora u ovom slučaju, tako da pritvor toj osobi nije određen jer ne postoje zakonski uvjeti za to", kazao je on.