Crna hronika
0

Tragedija koja se ne pamti: Drina u Janji "progutala“ trojicu maloljetnika

Piše: D. Brkić
Najveće povratničko mjesto u BiH, varošica Janja kod Bijeljine, danas je zavijena u crno nakon što je rijeka Drina u blizini vikend naselja Adakale "progutala“ trojicu maloljetnika. Oko 15 sati Ibrahim Korajčević (17), Osman Gutić (14) i Ejub Camić (15), posljednji put su viđeni na površini vode, u blizini spajanja kanala Dašnica sa Drinom.

U tom trenutku bilo još kupača na rijeci Drini tako da se odmah krenulo u potragu za pomenutim mladićima, a mještani Janje uspjeli su izvući dva beživotna tijela, dok su ronioci iz Bijeljine nakon dvosatne potrage izvukli i treće beživotno tijelo.

"Ejub Camić je sin našeg glavnog imama Omera, dok su Ibrahim Korajčević i Osman Gutić također bili posvećeni vjeri i bili su usitinu vrijedni i pošteni momci“, rekli su nam mještani Janje.

Očevidci tvrde kako je najprije jedan maloljetnik nestao s površine vode, a da su mu druga dvojica, koji također nisu vješti plivači, pokušali pomoći. Nažalost, stradala su svi...

Vijest o tragediji na Drini vrlo brzo se proširila Janjom, a mnogi mještani su krenuli na obale kako bi pomogli u potrazi za utopljenicima. Huso Zečkanović, zamjenik gradonačelnika Bijeljine, najavio je kako će se u Janji proglasiti trodnevna žalost.

Beživotna tijela su prevezena u gasulhanu Atik džamije u Janji, a vrijeme posljednjeg ispraćaja tragično nastradalih mještana Janje bit će određeno naknadno.