Istraga o uzroku požara
0

Tomislavgrad: Šteta u punionici gasa oko dva miliona km

SRNA
Materijalna šteta koju je pričinio jučerašnji požar u punionici gasa Adria u predgrađu Tomislavgrada, prema prvim nezvaničnim procjenama, iznosi oko dva miliona maraka, potvrđeno je iz ovog preduzeća.

Zahvaljujući intervenciji vatrogasaca iz Tomislavgrada i Livna požar, čiji uzrok još nije poznat, izazvao je eksploziju više boca sa gasom. Od eksplozije nije bilo povrijeđenih, a katastrofu većih razmjera spriječili su prisebni radnici koji su zatvorili glavne ventile prema velikim spremištima gasa.

Prema informaciji iz MUP-a Livanjskog kantona, u toku je istraga o uzrocima požara u punionici gasa  koja je u vlasništvu porodice Papić-Perčinović, a u posljednjih sedam dana ovo je drugi veliki požar na području opštine Tomislavgrad. 

Naime, 12. oktobra požar čiji uzroci takođe još nisu poznati, potpuno je uništio Fabriku papira, a pričinjena šteta nezvanično iznosi oko pet miliona maraka.

Oba požara katastrofalnih razmjera, u kojima srećom nije bilo stradalih i povrijeđenih, još jednom su pokazali lošu opremljenost vatrogasnih društava, jer požari kao što je ovaj u punionici gasa  ne mogu se gasiti vodom iz cisterni nego posebnim hemijskim sredstvom kojim vatrogasna društva u Tomislavgradu i Livnu ne raspolažu.