{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tijelo preminulog Kasagića uskoro u BiH

S
20.10.2009. u 12:44
0
0
Tijelo preminulog Kasagića uskoro u BiH
0
Tijelo preminulog Kasagića uskoro u BiH
Sarajevski aerodrom (Foto: Arhiv)
Tijelo Nebojše Kasagića iz Gradiške, koji je umro prije osam dana u Azerbejdžanu, biće prevezeno u BiH za dva dana, rekao je danas Srni Miroslav Vučenović, radnik firme "Serbaz", koja posreduje u angažovanju radnika iz BiH u Bakuu.
On je rekao da trošak prevoza tijela od 20.000 dolara u cijelosti snosi firma "Serbaz", a da transport organizuje u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova BiH i Ambasadom BiH u Turskoj, koja nerezidentno pokriva Azerbejdžan.

Vučenović je rekao da je ovo drugi radnik iz BiH, koji je umro u Azerbejdžanu, te da je i u prvom slučaju firma "Serbaz" snosila trošak i organizovala prevoz preminulog radi sahrane.

On kaže da je krizu u vezi sa kašnjenjem isplata teško podnijelo samo stotinjak radnika koji su prvi put otišli na rad u Azerbejdžan i tvrdi da radnici mogu dobiti povratnu avionsku kartu i pasoš i prije nego navrše šest mjeseci rada na koliko su se ugovorom obavezali.

"Dva čovjeka iz dobojske regije su se vratila, a da nisu dočekala isplatu zarade. Njima će novac biti naknadno uplaćen na račun. Iako je ugovor predvidio da troškove puta snose sami radnici koji odustanu od posla prije nego navrše šest mjeseci, firma im, ipak, zbog svih ovih dešavanja neće umanjiti zaradu", kaže Vučenović.

On je rekao da se jedan broj radnika vratio juče iz Bakua, a da će još nekoliko njih večeras u 21.00 sat stići na sarajevski aerodrom.

Prema njegovim riječima, radnicima koji odlaze obavljati građevinske poslove u Azerbejdžanu, posrednička firma "Serbaz" nudi satnicu od pet do sedam dolara uz neradnu nedjelju, tako da se mjesečna zarada kreće od 1.600 do 2.000 dolara.

Radnicima su, dodao je, pokriveni troškovi vize, povratne avionske karte, smještaja, hrane, odjeće, obuće i prevoza na radno mjesto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: