Počela dvomjesečna kampanja
0

FOTO+VIDEO / Telefoniranje, alkohol, brza vožnja i droga su samoubistvo u saobraćaju

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova od danas će provoditi dvomjesečnu kampanju za poboljšanje sigurnosti drumskog saobraćaja pod nazivom "Pazi kakav trag ostavljaš".

Kampanja predstavlja jednu od aktivnosti Ekspertnog tima u okviru provođenja mjera iz Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013. Cilj je ukazati na najčešće uzroke saobraćajnih nesreća, jer brza vožnja, vožnja pod utjecajem alkohola ili droga te posebno izražena upotreba mobilnih telefona tokom vožnje i dalje uzimaju veliki broj života.

Provođenjem ove kampanje nastoje se dodatno ojačati napori Ekspertnog tima Ministarstva u spašavanju života u saobraćaju.

Predsjednik Ekspertnog tima Kemal Ademović je istakao kako je u proteklom periodu realizacijom akcionog plana i strategije za poboljšanje sigurnosti u saobraćaju smanjen broj saobraćajnih nesreća i stradalih za pet posto na godišnjem nivou, te je izrazio nadu kako će i ovom kampanjom biti ostvaren cilj da se taj broj dodatno smanji.

Savjetnik federalnog ministra policije Enes Bezdrob poželio je sretnu kampanju te istakao potrebu da se utječe na svijest vozača o opasnostima koje nosi neodgovorno ponašanje u saobraćaju. Član Ekspertnog tima Željko Klisara naglasio je kako se u Kantonu Sarajevo u prvih devet mjeseci ove godine dogodilo 8.700 saobraćajnih nesreća, ali je broj poginulih osoba u njima znatno manji (13) u odnosu na isti period prošle godine (24).

U okviru kampanje su predviđeni bilboardi, TV i radijski spotovi, promo materijali te 16 promotivnih događaja, a Ministarstvo će je provoditi u saradnji sa agencijom Boram.