Potvrđeno za Klix.ba
0

Taksista iz Sarajeva koji je osumnjičen za spolni odnos nad nemoćnom osobom pušten iz pritvora

B. T.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Mirnes Osmanović, taksista iz Sarajeva, koji je osumnjičen za spolni odnos nad nemoćnom osobom u aprilu ove godine u Semizovcu, pušten je iz pritvora, potvrđeno je za Klix.ba. Punomoćnica oštećene u ovome predmetu negoduje zbog takve odluke.

"U vezi sa vašim upitom obavještavamo Vas da je nakon lišenja sloobode osumnjičenom M.O. na prijedlog Tužilaštva KS određen pritvor, koji je i produžen, te je mogao trajati do 17.07.2021. ili do nove odluke Suda”, odgovoreno je na naš upit it Tužilaštva KS.

Kako kažu, obzirom da nije bilo zakonskog osnova za njegovo dalje zadržavanje u pritvoru, osumnjičenom je Općinski sud u Sarajevu na prijedlog postupajućeg tužioca odredio mjere zabrane.

Zabrana prilaska svjedoku

To su zabrana kontaktiranja, posjećivanja i prilaska svjedoku ispod 100 metara te obavezno javljanje IV PU Sarajevo jednom sedmično i to svakog ponedjeljka od 7-15 sati.

"Istraga u navedenom predmetu se nastavlja", kažu u Tužilaštvu.

Punomoćnica oštećene u postupku podsjeća da je Mirnes Osmanović najprije bio osumnjičen za silovanje, te je prema navodima iz medija, naknadno od strane Tužilaštva Kantona Sarajevo djelo prekvalifikovano u spolni odnos nad nemoćnom osobom.

Kako kaže, ovakva zakonska rješenja prema kojima se krivično djelo ne smatra silovanjem ukoliko žrtva nije bila u mogućnosti da pruži otpor, i njihovo provođenje utiču na stepen prijavljivanja slučajeva seksualnog nasilja i silovanja, te povjerenje žena u institucije.

"Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Saša Jovanović, je neefikasno vodio istragu u ovom predmetu, propustivši da blagovremeno osigura uslove za podizanje optužnice, odnosno prevenira istek roka u kojem je određeno produženje pritvora. Naime, postavlja se pitanje zašto tri mjeseca nakon prijavljivanja krivičnog djela od strane moje klijentice optužnica nije podignuta, a naročito kako sam navela, uzevši u obzir rokove koji su propisani zakonom u pogledu trajanja mjere pritvora. Neefikasno postupanje, odnosno propusti, postupajućeg tužioca Saše Jovanovića predstavljaju jedan od najvažnijih razloga puštanja na slobodu osumnjičenog Mirnesa Osmanovića a zbog čega je povećana opasnost da uprkos mjerama zabrane,ukoliko su izrečene, osumnjičeni ugrozi daljnji tok istrage", tvrdi naša sagovornica.

Kako dodaje, puštanje na slobodu osumnjičenog kao rezultat neefikasne istrage od strane postupajućeg tužioca štetno utiče i na generalnu prevenciju u otkrivanju i suzbijanju činjenja krivičnog djela silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja i pružanju pomoći i zaštite osobama izloženim seksualnom nasilju, te rezultira i strahom oštećene koja zbog konkretne situacije trpi dodatnu retraumatizaciju.

Izrazito mali broj prijavljenih slučajeva silovanja

"Bitno je naglasiti da žrtve silovanja i seksualnog nasilja imaju veliki strah od počinitelja a posebno u konkretnom slučaju i strah po život i zdravlje s obzirom na način počinjenja djela. Dodatno treba ukazati da se ovakvim postupanjem šalje pogrešna poruka i drugim žrtvama silovanja i seksualnog nasilja - da nemaju zaštitu sistema, a koja im je zagarantovana zakonom i međunarodnim konvencijama. također, s obzirom da žrtve silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja trpe stigmatizaciju društva, ovakvim neefikasnim i neprofesionalnim postupanjem ih se odvraća od prijavljivanja i traženja zaštite pred pravosudnim organima", kaže punomoćnica oštećene.

Prema njenim riječima, žrtve pa i šira javnost stiču nepopularan dojam da počinitelji mogu proći nekažnjeno zbog manjkavosti pravosudnog sistema, što može biti i podsterk počiniocima na činjenje ovih ili sličnih krivičnih djela.

"Shodno tome, ne iznenađuje podatak da je u BiH izrazito mali broj prijavljenih slučajeva silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja”, zaključuje ona.