Nastavljeno suđenje
0

Svjedokinja: Turković je zlikovac i ubica

Piše: F. Bakić
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Suđenje Zijadu Turkoviću i ostalima u Sudu BiH danas je nastavljeno saslušanjem svjedokinje Ajše Salkice, tetke ubijenog Wernera Ajdarija, te sudskih vještaka Nermina Sarajlića i Rijada Konjhodžića.

Salkica je ispričala da je Werner bio sin njene sestre i da je kod nje bio 12 godina. Zatražila je da "zlikovci", koji su joj ubili dijete, budu maksimalno kažnjeni, a Turkoviću je kroz suze govorila da je zlikovac i ubica.

Turković je prilikom unakrsnog ispitivanja svjedokinje udaljen iz sudnice, a kada ga je predsjedavajući Vijeća Izo Tankić upozoravao, optuženi je rekao: "Izvedite me". Prije nego je izveden, Turković je rekao da je svjedokinja došla iz Luzerna i da treba znati šta se desilo sa Ajdarijem.

"Pustili ste ubice Dumanjića i Kalendera. Dali ste im i platu od 1.200 eura", rekao je Turković prije nego što je udaljen iz sudnice.

Doktor Sarajlić je u sudnici izjavio da je uradio obdukcije ubijenog Ajdarija, Marija Tolića, Mithata Mekića, Lucije Salas Cortes i Rajka Milovanovića, kao i da je prisustvovao njihovim ekshumacijama.

"Zajedničko za sve žrtve je da su pogođene hicem iz vatrenog oružja u glavu", dodao je doktor Sarajlić.

Vještak je utvrdio da je Mekić usmrćen sa osam hitaca, od koji su ga dva pogodila u glavu, a ostali u grudni koš, dok je Salas Cortes pogođena sa pet hitaca, od kojih je jedan pogodio u glavu, a četiri u grudni koš. Za fetus koji je Salas Cortes nosila, Sarajlić je kazao da je bio star približno tri do četiri mjeseca.

Sarajlić je nadalje za Ajdarija rekao da je pogođen sa četiri hica, od čega su tri smrtonosna bila u grudni koš te je ostavio mogućnost da je naknadno pogođen u glavu, dok je kod Tolića obdukcijom konstatirana rana na glavi i okrznuće. Milovanović je, kako je Sarajlić naveo u svom nalazu, pogođen u potiljak.

"Tolićevo tijelo je bilo nekompletno. Zbog plitke grobnice pretpostavljam da su životinje odnijele neke kosti, koje su naknadno pronađene i za koje je utvrđeno da pripadaju Toliću, a na njima su uočeni ugrizi. Tolićevo tijelo je u grobnici bilo ispod Ajdarijevog, koje je najvećim dijelom bilo u vreći za spavanje", istakao je doktor Sarajlić te dodao da je u grobnici nađen Tolićev lanac, kao i Ajdarijeva saobraćajna dozvola i tri mobitela.

Vještak Konjhodžić je potvrdio poklapanje DNK profila, koji su uzeti sa butnih kostiju ubijenih i upoređeni sa brisovima njihovih roditelja i braće, kako je i potvrđen njihov identitet. Konjhodžić je potvrdio i da su Mekić i Salas bili roditelji bebe koju je državljnka Bolivije nosila.

Direktorica poliklinike Clarus je potvrdila da je početkom februara 2010. godine ustanovila trudnoću kod Salas Cortes, odnosno da je bila u drugom mjesecu trudnoće, kao i da se trebala javiti na kontrolu nakon tri sedmice, što nije učinila.

U svojstvu svjedoka saslušana je i Esmeralda Bećirević, bivša djevojka optuženog Fadila Aljovića. Ispričala je kako je znala da je Aljović, dok su bili u vezi, živio u kući u Hadžićima sa prijateljem Hajrudinom Memovićem, koji se zabavljao sa njenom školskom drugaricom. Sa Aljovićem je, kako je ispričala, bila u vezi sve dok nije uhapšen.

Nastavak suđenja Turkoviću i ostalima zakazan je za 24. maj.