Kondić i ostali
0

Svjedok se prisjetio gubitka najbližih

FENA
U potresnom svjedočenju o događajima krajem maja 1992. godine Ajiz Bečić, svjedok Tužilaštva BiH, prisjetio se gubitka dvojice sinova, snahe i 16-godišnje kćerke, kao i ranjavanja osmomjesečne unuke, javio je BIRN.

Ajiz Bečić je tokom 1992. godine živio u Hadžićima - općina Ključ, zajedno sa suprugom i kćerkom Esmom, te sinom Hamdom i njegovom suprugom i kćerkom.

Prilikom napada na selo Hadžiće Ajiz je, zajedno s porodicom i drugim mještanima, izbjegao u Vukovo Selo u nadi da će se spasiti od granatiranja.

"Počelo je pucati sa svih strana i padale su granate. Vidio sam sina kako je pao i moju kćerku na drugoj strani, bez nogu. Podigao sam Hamdovu glavu da vidim je li živ i tad je izdahnuo na mojim rukama", rekao je Bečić.

“Tad je poginulo 12 ili 13 ljudi, a ja sam se bio izgubio. Uzeo sam tad unuku Arnelu, koja je isto bila ranjena a koju je Hamdo nosio i otišli smo u selo Častovići", prisjetio se Bečić.

Vinko Kondić, Boško Lukić i Marko Adamović terete se, između ostalog, za ubistva, deportacije, zatvaranje, mučenje i prisilne nestanke nesrpskog stanovništva s područja Ključa tokom 1992. godine.

Svu trojicu Tužilaštvo tereti za organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

U optužnicama protiv Kondića, Lukića i Adamovića navodi se da su 28. maja 1992. godine srpske snage započele artiljerijski napad na naselja Ključa, Pudin Han i Velagiće, koji je trajao dva dana i za posljedicu imao smrt najmanje 12 osoba.

Bečić je kazao da je više od 100 mještana Hadžića izbjeglo u Vukovo Selo, te da su “partizani” sudjelovali u tom napadu. U optužnicama se navodi da je Ključki bataljon, potpomognut 30. partizanskom divizijom Jugoslovenske narodne armije (JNA), izvršio artiljerijski napad 28. maja 1992. godine. Tad je Vinko Kondić bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ, Lukić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) općine Ključ i član Komande odbrane grada, dok je Adamović bio komandant Komande odbrane grada Ključa i zamjenik komandanta Ključkog bataljona TO-a.

Nakon granatiranja naselja, kako je dalje navedeno u optužnicama, stanovništvo je pozvano da se okupi kod Doma u Velagićima, nakon čega je izvršeno razdvajanje muškaraca od žena i djece.

Muškarci su odvedeni u Osnovnu školu "Nikola Mačkić", dok je ženama i djeci bilo dozvoljeno da se vrate kućama.

Na poziv da se predaju muškarci iz Častovića i drugih sela na području Ključa odazvao se drugi Bečićev sin Emsud, koji je, kako je kazao svjedok, potom i ubijen.

"Oni su odvedeni u Velagiće, a mi smo tu noć prespavali u šumama. Tad smo čuli pucnje i naredno jutro od jednog preživjelog saznali da su ostali ubijeni", rekao je Bečić.

Svjedok je rekao da je zajedno s preživjelim članovima porodice, ne preciziravši kad, izbjegao u Zenicu, gdje je ostao tri godine.

Prije nego je napustio područje Ključa, imovinu je morao “prepisati u Općini”, nakon čega je konvojem napustio dom.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 23. septembra.