Kantonalni sud Tuzla
0

Svjedočili specijalci koji su upali u kuću Margarete Hadžić

Piše: D. Brkić
Margareta Hadžić na suđenju (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis) (Foto: D. Z./Klix.ba)
Margareta Hadžić na suđenju (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis) (Foto: D. Z./Klix.ba)
Pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a TK Hidajet Krezić Almir Ibrahimović i Adnan Hrustić svjedočili su danas u Kantonalnom sudu u Tuzli na suđenju Margareti Hadžić zvanoj Marga koju optužnica Kantonalnog tužilaštva TK tereti za pokušaj ubistva Mladena Divkovića i Draženka Vujanovića.

Svjedoci su bili članovi upadnih timova Jedinice za specijalne namjene koji su imali zadatak da 26. aprila nasilno upadnu u Hadžićevu kuću u tuzlanskom naselju Brđani.

Tokom svjedočenja Krezić, Ibrahimović i Hrustić su konstatovali kako nije bilo upotrebe sile nakon što su Margareta Hadžić i njen bolesni sin stavljeni pod kontrolu, odnosno nakon što su im stavljene lisice na ruke.

U vrijeme dok su tuzlanski specijalci odgovarali na pitanja tužitelja Ive Iveljića i predsjedavajuće Sudskog vijeća Vildane Helić, optužena Margareta Hadžić je konstantno bilježila odgovore i razgovarala sa svojim advokatom Mensurom Radončićem.

Najopšriniji svjedok bio je Hidajet Krezić, koji je bio vođa jednog od upadnih timova, a rekao je kako su on i njegove kolege krenule u akciju, a da nisu na raspolaganju imali dragocjene informacije.

Naveo je kako uopšte nisu znali da kuća Margarete Hadžić ima potkrovlje, a da su znali vjerovatno bi na teren bio poslat još jedan upadni tim. Svjedoci su naglasili kako su u vatrenom obračunu korišteni pištolji, da nisu korištene “duge cijevi”, a da su iz pištolja pucala samo dva specijalca.

Inače, pretres kuće je naložio Kantonalni sud u Tuzli zbog sumnje da se Margareta Hadžić bavi nedozvoljenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih sredstava. U akciji je teško ranjen Draženko Vujanović, dok je s lakšim povredama prošao Mladen Divković. U razmjeni vatre pogođena je i Margareta Hadžić koja je ostala bez malog prsta na desnoj ruci. Suđenje se nastavlja sutra.