Slučaj iz januara 2022.
46

Svjedočenje optuženog za ubistvo Kenina Lukača: Prvi je zapucao pod pritiskom da osveti prijatelja

S. Š.
Višnjić, Adilović i Murtović prilikom hapšenja
Višnjić, Adilović i Murtović prilikom hapšenja
Pred Kantonalnim sudom Sarajevo danas je nastavljen glavni pretres u predmetu "Sead Adilović i drugi" koji se odnosi na ubistvo Kenina Lukača u Sarajevu, januara 2022. godine. Danas u svoju korist svjedočili optuženi u ovom predmetu.
Sudski postupak se vodi protiv Seada Adilovića, Vedada Višnjića i Asmira Murtovića zbog krivičnih djela ubistvo, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Kako stoji u optužnici, oni se terete da su 20. januara 2022. godine oko 16 sati i 50 minuta u ulici Ruđera Boškovića, nakon naguravanja, usmrtili Kenina Lukača.

Inače, Kenin Lukač je bio prijatelj Mehmeda Ramića koji je ubijen mjesec dana prije Kenina, što su optužni prilikom svjedočenja u svoju koristi povezali i tvrdili da je upravo iz tog razloga i Kenin ubijen. Odnosno, prema njihovim tvrdnjama, Kenin je htio osvetiti svog prijatelja, a krivio je Adilovića, Višnjića i Murtovića jer je jedan od osumnjičenih za ubistvo Ramića Adel Kabaš, rođeni brat Murtovića, koji je pritom promijenio prezime u Kabaš. On se trenutno nalazi u bjekstvu i protiv njega nije moguće, kao takvom, podići optužnicu.

Lukač prvi zapucao

Na prošlosedmičnom glavnom pretresu, iskaz je dao prvooptuženi Sead Adilović, dok je danas pred sudom govorio drugooptuženi Vedad Višnjić.

Višnjić svoje svjedočenje započinje time da je 20. januara 2022. godine, u podnevnim satima, sa Adilovićem bio u pošti kako bi preuzeli neki paket. U tom trenutku ih telefonski zove Murtović, s obzirom da je on od ubistva Mehmeda Ramića, u svakodnevnom strahu, što tvrdi Višnjić.

Zbog toga su Višnjić i Adilović svakodnevno provodili vrijeme sa Murtovićem, kako bi se on osjećao sigurnije.

Tog dana, Murtović ih moli da ga povezu do kuće na Pofalićima (inače, kuća Murtovića nalazi se preko puta kuća Ramića i nastradalog Mehmeda). S obzirom da su dugogodišnji prijatelji, priča Višnjić, oni odlaze sa Murtovićem do njegove porodične kuće, ali naoružani.

"Ja poznajem Kenina od osnovne škole, jer sam i ja također sa Pofalića. Međutim, nikada nismo bili u lošim odnosima, ali nesuglasice kreću nakon ubistva Mehmeda Ramića. A mi, Adilović i Murtović, povremeno i Adel Kabaš smo bili ekipa za kafu, često smo sjedili zajedno. Murtović je tih dana bio poprilično paranoičan, ali ga mi nismo shvatali ozbiljno", govori Višnjić.

Potom, Višnjić priča šta se dalje dešava kada sa Murtićem dolaze u ulicu Ruđera Boškovića.

"Kada stižemo autom, vidimo Kenina sa pištoljem u ruci. U tom trenutku, mi smo zatečeni i naglo kočimo. Izlazimo iz auta i ja u tom trenutku repetiram pištolj. Dakle, na tom mjestu su tri oružja: moje, od Adilovića i Lukača. Murtović nikada sa sobom nije imao oružje, sklon je samopovrjeđivanju. Kako tu stojimo, vidimo da je Kenin agresivan i rastresen, govori nam kako smo mi krivi što je ubijen Mehmed", priča Višnjić.

"Ja pokušavam smiriti situaciju i govorim da nismo mi krivi, kriv je Kabaš, a mi nemamo ništa s tim. Situacija se, međutim, odvija dinamično", riječi su Vedada Višnjića.

On potom govori kako je Lukač nakon toga brzo zapucao te da se sve odvilo vrlo brzo. Kada je shvatio da Lukač više ne daje naznake života, oni su brzo bili u automobilu za bjekstvo.

Inače, Tužilaštvo KS je u dosadašnjem postupku dokazalo da Kenin Lukač nije ispalio hice iz svog pištolja.

Povezivanje sa slučajem ubistva Mehmeda Ramića

Višnjić dalje, tokom svjedočenja u svoju korist iznosi navode kako smatra da je Lukač bio pod uticajem i određenim pritiscima da "osveti" svog prijatelja, odnosno Mehmeda Ramića. Također, on tvrdi da je određeni vremenski period dobijao prijetnje putem društvenih mreža, a od određenih navijačkih grupa. Zbog toga je sa sobom nosio oružje, kaže, kako bi se osjećao sigurnije.

Pritom, on nema dozvolu za posjedovanjem oružja, a također je i već bio na izdržavanju zatvorske kazne zbog pucnjave 2009. godine.

Ono na šta je sutkinja Adisa Zahiragić posebno obratila pažnju jeste i to što je Višnjić iznio detalje o tome da je Adilović u vatrenom okršaju u Ruđera Boškovića tog 20. januara bio ranjen, a da mu je on, uz asistenciju Murtovića, pomagao pri saniranju. odnosno, "hirurškom zahvatu", kako kaže Višnjić.

Sutkinja Zahiragić je pitala da li se već ranije nalazio u situaciji da sanira neku ranu izazvanu hicem iz pištolja, na šta Višnjić kaže da nije. Sutkinja, potom, skreće pažnju na to kako je moguće da tako "besprijekorno" sanira ranu Adilovića, na šta Višnjić kaže da je imao priliku naučiti s obzirom da je više puta bivao u bolnici, zanimale su ga operacije i poduhvati i sve je naučio gledajući to tokom boravka u bolnici.

Inače, suđenje trojici optuženih za ubistvo Lukača počelo je u junu 2022. godine. S obzirom da su sada u toku završne riječi odbrane, uskoro se očekuje i izricanje presude u ovom predmetu.