{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sva neriješena politička ubistva u postratnoj BiH

A
12.9.2012. u 16:11
26
31
Sva neriješena politička ubistva u postratnoj BiH
26
Sva neriješena politička ubistva u postratnoj BiH
Stotine pripadnika policijskih snaga jutros su, prema nalogu Odjela za organizovani kriminal Tužilaštva BiH, izvršili pretres na više objekata u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Zvorniku. Cilj akcije, kako je službeno saopšteno, je rasvjetljavanje najmanje šest neriješenih ubistava i pokušaja ubistava.
Ovo je bio povod da agencija Anadolija (AA) istraži ubistva i pokušaje ubistava poznatih ličnosti iz svijeta politike, biznisa, medija i drugih oblasti, koja su se desila u poslijeratnom periodu širom Bosne i Hercegovine, a za koja još uvijek nisu donesene konačne sudske presude ili nisu poznati počinioci i nalogodavci tih krivičnih djela.

Atentat na zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara, koji se desio 16. marta 1999. godine, nikada nije rasvijetljen. Leutar je čitavu karijeru proveo radeći u policiji, a nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma (1994) i uspostavljanja Federacije BiH imenovan je za zamjenika ministra unutarnjih poslova u Vladi FBiH, gdje je radio do atentata u kojem je teško ranjen, nakon čega je je preminuo u sarajevskoj bolnici Koševo 28.03.1999. godine.

Jozo Leutar ubijen je u sarajevskom naselju Ciglane, u centru Sarajeva, a istraga u kojoj je učestvovao i američki FBI pokazala je da je u njegov automobil bio postavljen eksploziv. Nakon sudskog procesa koji je trajao skoro dvije godine, Kantonalni sud u Sarajevu donio je oslobađajuće presude za šestoricu optuženih. U novembru 2002. godine oslobođeni su Dominik Ilijašević Como, Zoran Bašić, Željko Ćosić, Jedinko Bajkuša, Ivan Andabak i Marijo Miličević. Još nisu pronađeni nalogodavci i izvršitelji ovog krivičnog djela.

Atentat na vlasnika i glavnog i odgovornog urednika banjalučkih Nezavisnih novina Željka Kopanju izvršen je 22. oktobra 1999. u Banjaluci. Kopanja je nastradao od ekplozivne naprave postavljene ispod njegovog automobila. Uspio je preživjeti atentat, ali je izgubio obje noge.

U istragu ovog atentata uključio se i engleski Scotland Yard. Na osnovu razornih tragova zaključeno je atentat izršen minom većeg kalibra koja je aktivirana na daljinski upravljač. Ni poslije 13 godina, nalogodavci i izvršitelji atentata na sadašnjeg većinskog vlasnika "Glasa Srpske" i osnivača "Nezavisnih novina" Željka Kopanju.

Generalni direktor osiguravajućeg društva "Jahorina" Risto Jugović ubijen je 10. marta 2002. ispred porodične kuće na Palama. Tri dana prije smrti Jugović je u Banjoj Luci održao konferenciju za novinare na kojoj je objavio da će biti ubijen i da se protiv njega s najviših nivoa vlasti u Republici Srpskoj vodi „"hajka“ i da je izložen konstantnim političkim, policijskim i medijskim pritiscima. Porodica Jugovića sumnja da je ubistvo organizovano i da je povezano sa "nelegalnom i sumnjivom privatizacijom osiguravajućeg društva Jahorina". Još uvijek nisu otkrivene osobe koje su naručile i izvršile ovo teško krivično djelo.

Ratni zapovjednik jedinica Armije BiH u Sarajevu, poslijeratni sportski radnik i vlasnik ugoteljskih objekata Taib Torlaković ubijen je 16. januara 2004. Bomba koja ga je usmrtila bila je postavljena ispod sjedišta automobila kojim se Torlaković vozio od Vogošće prema Sarajevu, a eksplodirala je kod Tvornice namještaja "Standard" u naselju Stup. U medijskim izvještajima, ovaj slučaj okarakterisan je kao rezultat sukoba sarajevskog podzemlja. Još nisu poznati nalogodavci i izvršitelji ovog krivičnog djela.

Neriješen je i slučaj Ramiza Delalića Ćele, bivšeg komandanta Devete brdske brigade Prvog korpusa Armije BiH. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Delalić je aktivno učestvovao u odbrani zemlje, a ostao je poznat kao jedan od najutjecajnijih članova sarajevskog podzemlja. Ubijen je 2007. godine u Sarajevu.

Državljanin Srbije Lirim Bytyqi (Bitići), zvani Svrka, i još jedna osoba čiji je identitet policiji djelomično poznat, osumnjičeni su za ubistvo Ramiza Delalića. Tu je informaciju potvrdio je i MUP Sarajevskog Kantona. Osumnjičeni su još uvijek u bijegu.

Još jedno neriješeno ubistvo je slučaj Borisa Govedarice, jednog od vođa kriminalnih klanova, kojeg su napadači izrešetali hicima iz automatskog oružja, dok je svojim vozilom izlazio sa parkinga tržnog centra "Tom" u Istočnom Sarajevu. Preminuo je na licu mjesta. Govedarica je prije toga osumnjičen za dvostruko ubistvo na Jahorini. Zajedno sa Đorđem Ždralom i Miroslavom Škobom bio je optužen za ubistvo bračnog para Todorović na Palama 2004. godine.

Inžinjer iz Banje Luke Milan Vukelić ubijen je u eksploziji auto-bombe u banjalučkom naselju Starčevica, u neposrednoj blizini MUP-a Republike Srpske, 06. novembra 2007. Vukelić je, prije nego što je ubijen, javno govorio o kriminalu u Zavodu za izgradu grada Banja Luka i milionskoj pljački za koju je je optuživao gradonačenika Banje Luke Dragoljuba Davidovića, direktora Zavoda Čedu Savića i vlasnika firme Integral Inžinjering iz Laktaša Slobodana Stankovića.

U eksploziji kafića na Palama 30. januara 2008. ubijen je Vladimir Vlatko Mačar, koji je u nekoliko navrata bio hapšen pod sumnjom za umiješanost u ubistva na području Istočnog Sarajava. U sklopu istrage protiv Zijada Turkovića, kojem se na Sudu BiH sudu za teška krivična djela, istražni tim Tužilaštva BiH došao je do dokaza da je Turković naručio ubistvo Mačara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: