Crna hronika
33

Sutkinja suda BiH Dragica Miletić oslobođena od optužbi

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Općinski sud u Sarajevu oslobodio je od optužbi sutkinju Suda BiH Dragicu Miletić.

"U krivičnom predmetu protiv optužene Dragice Miletić, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. KZ BiH u vezi člana 54. KZ BiH po Optužnici Tužilaštva BiH, a koju je u postupku pred Općinskim sudom u Sarajevu zastupalo Kantonalno tužilaštvo iz Sarajeva u skladu sa Zakonom o sudovima, dana 20.11.2015. godine objavljena je Presuda kojom je optužena Dragica Miletić, od strane Općinskog suda oslobođena od optužbe, jer nije dokazano da je počinila krivično djelo za koju ju je optužilo Tužilaštvo BiH", saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, optužnicu protiv sutkinje podiglo je Tužilaštvo BiH i uputilo je na potvrđivanju Sudu BiH koji je nakon razmatranja spis proslijedio sarajevskom Općinskom sudu.

Nju je Tužilaštvo BiH optužilo za zloupotrebu položaja i ovlasti u periodu dok je bila državni pravobranilac.

Miletić je na teret stavljano da je od februara do decembra 2009. godine, radeći kao pravobranilac BiH, za sebe pribavila imovinsku korist od 1.796 KM na štetu budžeta BiH i Pravobranilaštva BiH.

Sutkinja Miletić je funkciju pravobranioca BiH obavljala od 1. juna 2003. do 10. septembra 2004. godine, a zatim po principu rotacije i funkciju zamjenika sve do 1. juna 2007. godine.

U periodu od 1. jula 2007. do 4. decembra 2012. godine obavljala je funkciju pravobranioca BiH, a nakon toga je 2013. godine imenovana za sutkinju Suda BiH.